Home » Mamablog » Mamablog: Bevallen in Corona lockdown

Mamablog: Bevallen in Corona lockdown

Geschreven door Liz H.

Op 1 september 2019 kwamen we te weten dat ons gezinnetje van drie zou veranderen naar een gezin van vier. Wat een leuk en mooi nieuws, we waren zo blij! We hebben op dat moment beslist om tegen Noa, onze dochter van 3, nog even niets te zeggen. Zij zou niet begrijpen dat een baby ‘maken in de buik’ zo lang duurt.

Na een paar weken mochten we het met heel de wereld delen en wat was iedereen blij, wat was die baby welkom! Kort daarna hoorde we zelfs dat het een jongentje ging worden, ons geluk kon niet op. We vertelde Noa dat ze een baby broertje ging krijgen, we kochten meerdere boekjes en vertelden haar zoveel we konden. Na een paar maanden werd mama haar buik wel zichtbaar groter! Noa begon het echt te begrijpen en vroeg vaak waar haar broertje nu bleef. Ze was al zo verliefd en uitte dit met kusjes op mama’s buik.

Zwanger tijdens Corona lockdown

En dan … stond de wereld even stil. Corona. Lockdown. De scholen sloten, winkels sloten, binnen blijven. Niet zo maar een regeltje zoals vele andere, neen het ging over leven en dood.

Wat doe je dan? Een mama met een popje van drie en een baby in de buik. Tijdens deze afschuwelijke periode zou ik mijn zoontje op de wereld zetten. Zouden dit zijn eerste momenten op deze aarde zijn? Zoveel vragen kwamen in me op, zoveel bezorgdheden.

Wat als ik ziek word? Wat als mijn man ziek wordt? Wat als ons dochtertje ziek wordt?

Liz

Noa mocht niet meer naar school en mama was hoogzwanger, wat doe je dan? Poetshulp kwam niet meer, naar de winkel gaan om eten te kopen mocht niet met een kindje? Ik werd opgesloten, wat ik toen ook zeker zo wou. De baby in mijn buik ging voor, zoveel angst. Wat als ik ziek word? Wat als mijn man ziek wordt? Wat als Noa ziek wordt?

9 maanden kijk je uit naar de geboorte, 9 maanden wacht je op dat nieuwe wondertje, 9 maanden bereiden we grote zus voor op de komst van een heel grote verandering in haar leven. Door mijn eerste bevalling die niet zo super is verlopen en uitdraaide op een spoedkeizersnede  is ook de beslissing gekomen dat het deze keer een geplande keizersnede zou worden, op 23 april 2020.

Angst en onzekerheid

Op die bewuste dag zetten we Noa af bij de grootouders (wat eigenlijk niet mocht aangezien deze leeftijdsgroep tot een risicogroep voor Corona behoorde). Met heel veel tranen nam ik afscheid want ik zou mijn kleine meid 5 dagen niet zien, Noa mocht immers niet langskomen in het ziekenhuis. Ik weet nog dat we wegreden in de auto en dat ik zo verdrietig was dat ik bijna hyperventileerde. Je wil getroost worden en even goed geknuffeld worden, buiten mijn man mocht niemand mij aanraken want wat als je toch besmet zou geraken … Mag je dan bij je baby’tje? Moet je dan extra lang blijven? Al die angsten.

Vinn werd die dag geboren, tranen van geluk deze keer. Wat waren we blij, alles was in orde en ons gezin was compleet. Na 5 lange dagen in het ziekenhuis mochten we eindelijk naar huis, naar mijn Noa. Het weerzien was hartelijk, wat was ze fier! 9 maanden vertelde je over deze baby en dan moest ze 5 dagen wachten om hem in levende lijven te ontmoeten. Laat ons zeggen dat de dagen die daarop volgden, ik enkel bezig was met mijn kids te knuffelen. Ik wilde de vreemde situatie niet tussen ons laten komen en deze prachtige periode prachtig laten.

Niemand op bezoek

Maar dan kom je toch even van je roze wolk, niemand mocht langskomen op kraambezoek. Oma’s en opa’s mochten niet binnen. Die knuffels en felicitaties die je zo graag wou, kwamen maar niet.

Nu, 5 maanden later kom ik nog vaak mensen tegen die Vinn willen zien en die me vertellen dat ze hem nog nooit gezien hebben. Dan sta ik er nog vaak bij stil, gaat dit allemaal nog lang duren of wordt dit ooit een verhaal die ik hem kan vertellen. Dan vertel ik hem dat hij een fantastische familie heeft die in deze verschrikkelijke periode er alles aan gedaan hebben om toch alles beter en mooier te maken.

Aan alle mama’s die bevallen zijn in deze periode, jullie zijn een voor een Power vrouwen!!! <3

#youdidit!


Hartelijk dank Liz voor het delen van jouw verhaal! Ook jouw verhaal delen op onze mamablog? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@ondermamas.be en wie weet featuren we jouw ervaring op www.ondermamas.beDeel deze post