Tinneke Matterne
Orthomoleculair darmtherapeute en kindertherapeute
Mama van Nikki, Ward & Céline
Tinneke Matterne is orthomoleculair darmtherapeute en kindertherapeute. En trotse mama van Nikki, Ward en Céline. Tinneke’s praktijk, ‘Darmflorist’, gevestigd in Zeeuws-Vlaanderen, is gespecialiseerd in het optimaliseren van de spijsvertering, darmflora en tekorten aan voedingsstoffen.
Het belang van gezonde darmen
Je hebt misschien weleens gehoord van de beroemde uitspraak van de Griekse arts Hippocrates: “Alle ziekten beginnen in de darmen“, maar Tinneke weet dat deze uitspraak genuanceerd moet worden. Tegenwoordig hebben we te maken met vervuiling en chronische stress die Hippocrates zich niet had kunnen voorstellen.
Wist je dat de gezondheid van je darmen essentieel is voor je algehele gezondheid? Met taken zoals spijsvertering, opname van voedingsstoffen en het in stand houden van je darmflora, speelt je darm een vitale rol in je welzijn. Recente studies hebben aangetoond dat je darmflora, die meer dan een kilo weegt, de gezondheid van je hele lichaam bepaalt, inclusief je hersengezondheid!
Je darmflora beïnvloedt je immuunsysteem, stemming, slaapkwaliteit, energieniveau, gewicht, gezondheid van je huid, hormonen, concentratie en intelligentie.
Darmflora van je baby
De darmen van je baby worden tijdens de geboorte gekoloniseerd met jouw bacteriën. De overdracht van deze essentiële bacteriën begint wanneer je vliezen breken en gaat door tijdens de vaginale bevalling en borstvoeding. De darmflora van een baby is pas volledig gevormd na de eerste twee levensjaren. Je darmflora is uniek en wordt al 8000 generaties lang grotendeels doorgegeven van moeder op kind. De gezondheid van je baby en toekomstige generaties hangt dus rechtstreeks af van de gezondheid van je darmflora.
Preventie
Preventie is mogelijk voor eczeem, astma, allergieën, obesitas, autisme en concentratiestoornissen, door tijdens de zwangerschap ervoor te zorgen dat
● mama haar nutriënten-status optimaal is
● mama haar vaginale flora in balans is
● mama haar darmflora in balans is
Tijdens de eerste 1000 dagen van het leven van je baby (vanaf de bevruchting) wordt de blauwdruk voor zijn of haar toekomstige gezondheid gelegd. De kolonisatie van bacteriën tijdens de geboorte speelt een cruciale rol in dit proces.
Is jouw flora niet in balans?
Heb je het vermoeden dat je spijsvertering of darmflora niet optimaal is? Twijfel je of je vaginale flora en/of je darmflora wel in balans is? Tinneke kan je helpen met haar unieke programma “Blijf op je roze wolk”. Dit programma richt zich op preventie door het optimaliseren van je spijsvertering, vaginale flora en darmflora.
Je krijgt persoonlijk advies over voeding en natuurlijke supplementen van een orthomoleculair opgeleide darmtherapeut op basis van een online vragenlijst en laboratoriumonderzoek dat niet standaard gedaan wordt bij je gynaecoloog.
GBS-infectie
Anders dan in onze buurlanden krijgt in België iedere zwangere vrouw tussen week 35 en 37 van haar zwangerschap bij de gynaecoloog een vaginaal onderzoek. Via een ‘vaginale swab’ wordt gecontroleerd in het labo of er sprake is van een GBS-infectie; bij een positief resultaat is het protocol het inzetten van antibiotica. Qua timing is dit een erg ongelukkig moment; want de darmflora heeft tot wel een jaar nodig om min of meer te herstellen van een antibioticakuur. De GBS-bacterie kan niet overleven wanneer de darmflora en de vagnale flora in balans zijn. ( ‘in balans’ betekent dat de verhouding tussen gezonde in potentieel ziekmakende bacteriën gezond is.)
Door veel vroeger tijdens de zwangerschap te testen op de aanwezigheid van de GBS-bacterie en, indien nodig de bacteriële balans ter hoogte van de vagina te herstellen, is het mogelijk antibiotica tijdens de bevalling/geboorte te voorkomen en je baby in contact te brengen met gezonde bacteriën.
Meer weten?
Contacteer Tinneke via telefoon of email om een afspraak fysiek of vanop afstand vast te leggen.
Meer over Oh my gut op haar website.
Mail: info@ohmygut.online
Blogs
Hoe herken en behandel ik een vaginale infectie
Een evenwichtige vaginale flora is zo belangrijk. Ontdek in deze blog hoe je een bacteriële vaginose kan herkennen en wat je ertegen kan doen.
Hou je vagina gezond tijdens je zwangerschap
Ontdek in deze blog waarom je vaginale flora zo'n belangrijk onderdeel is in je leven. En waarom je die best gezond houdt.
Zó belangrijk is je darmflora
Ontdek in deze blog waarom je darm zo'n belangrijk onderdeel is in je leven. En waarom je die best gezond houdt.
Spijsvertering in de knoop tijdens je zwangerschap: klachten & oorzaken
De opname van mineralen, eiwitten, vetten en suikers is afhankelijk van een goede vertering en zo riskeer je tekorten. Lees hier over de mogelijke klachten