Home » De baby is er » Help, uurwissel! Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind vlot overgaat op zomeruur?

Help, uurwissel! Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind vlot overgaat op zomeruur?

Zoals elk jaar gaat de klok dit weekend een uurtje vooruit en gaan we over naar het zomeruur. Of zou het dit jaar echt de laatste keer zijn? Zonder kindjes is dit niet zo’n fijne uurwissel aangezien je ’s ochtends een uurtje minder lang kan slapen. Heb je wel kindjes, dan betekent dit dat je ‘een uurtje later’ (want 6u zal plots 7u zijn) aan je dag kan starten. Niet echt ‘later’ natuurlijk, want je zal evenveel (of even weinig 😉 ) uurtjes hebben geslapen, maar toch.

In elk geval, er zijn een aantal zaken dat je kan toepassen om met het zomeruur om te gaan, hier alvast enkele van mijn tips want het dagritme van je kind zal er nu wat anders uit gaan zien.

Pas je het dagschema aan voor of na de uurwissel?

“Persoonlijk ben ik bij deze uurwissel eerder voorstander van je pas ná de uurwissel met het aanpassen van het dagritme van je kind bezig te houden.”

Waarom? Wel, als je je proactief zou willen aanpassen aan het zomeruur (dat wil zeggen; je schuift je hele dagschema de week ervoor een uurtje vroeger), zal je de dag ook een stuk vroeger moeten starten dan gebruikelijk. En laten we eerlijk zijn, dat kan best vermoeiend zijn. Door reactief te werk te gaan (dat wil zeggen; je schuift je schema de week erna een uurtje vroeger), zal je hier niet zoveel ‘last’ van ondervinden. Je zal zondag een uurtje later aan je dag starten, en zal de week erop beetje bij beetje je kind vervroegen naar zijn gebruikelijke dagschema.

Kan je ook gewoon niks veranderen?

Je kan er absoluut ook voor kiezen om gewoon niets te doen, en meteen je oude dagschema te volgen vanaf zondag. Dit raad ik vooral aan voor baby’tjes jonger dan 4 maanden, aangezien zij meestal nog niet echt een vast dagschema volgen, maar je eerder a.d.h.v. leeftijdsgebonden wakkertijden de dutjesmomenten zal aanbieden. Ook voor wat oudere kleutertjes, die geen dutjes meer doen, kan het zijn dat je heel snel vanzelf opnieuw in je oude routine zit, zonder dat je echt bewust per kwartiertje gaat opschuiven.

Nog enkele tips:

Naar het zomeruur overgaan betekent ook dat het ’s avonds nog een pak lichter zal zijn bij bedtijd. Denk er dus zeker aan om de slaapkamer goed donker te maken. In een lichte kamer lukt het je kindje moeilijker om slaaphormoon aan te maken dan wanneer je de kamer pikdonker maakt. Zorg ook voor voldoende activiteit in de buitenlucht tijdens de dag (de weergoden zijn ons gunstig, maak er gebruik van!), zodat je kindje voldoende slaapnood opbouwt. Ook voldoende natuurlijk daglicht zorgt ervoor dat het stofje genaamd serotonine in ons lichaam stijgt, wat de voorloper is van het slaaphormoon melatonine.

Zo, ik hoop dat jullie er nu helemaal klaar voor zijn. Laten we uitgerust de lente in gaan!


twinkel twinkel baby- & kinderslaapcoach onder mama's

Geschreven door baby- & kinderslaapcoach Ana De Plus

Door de onderbroken nachten van haar tweeling gedurende het eerste jaar en een half startte ze met de opleiding tot Kinderslaapcoach bij een internationaal erkende opleidingsvertrekker (Baby Sleep Consultant Training). Sinds begin 2021 mag ze zichzelf “Gecertificeerd Kinderslaapcoach” noemen en helpt ze dus baby’s en kinderen tussen 0-5 jaar aan meer slaap.

Meer weten over Ana

 



Deel deze post