Home » De baby is er » Hoe je veilig kan cosleepen met je baby

Hoe je veilig kan cosleepen met je baby

Samenslapen of cosleepen is een heel ruim begrip, waarmee we eigenlijk bedoelen dat de ouder(s) en het kind in dezelfde kamer slapen. Je kan ervoor kiezen om je baby in een cosleeper naast je bed te laten slapen, of je kan ervoor kiezen om je kind samen met jou in bed te leggen. Hoe je veilig kan cosleepen en hoe je het samenslapen afbouwt, leg ik je graag uit in deze blog.

Voordelen van cosleepen of samenslapen

Eerst en vooral is het gewoon heel praktisch om je baby tijdens de nacht dicht bij jou te hebben, zeker wanneer er borstvoeding wordt gegeven. Op die manier hoef je niet al teveel uit je bed te komen, en kan je de hongersignalen van je baby sneller opmerken. Doordat je baby naast je ligt, kan je ook sneller troost bieden door even een arm op hem te leggen, of een tutje terug te geven.

“Daarnaast is bewezen dat door je baby dicht bij jou te laten slapen tijdens de eerste 6 maanden, het risico op wiegendood verlaagt.”

Expert Ana

Hoe kan je veilig cosleepen?

Je kan eigenlijk op twee manieren aan cosleepen doen:

  1. Je baby slaapt op hetzelfde slaapoppervlak dan jij (bij jou in bed)
  2. Je baby slaapt op een ander slaapoppervlak dan jij (in een cosleeper of ledikant naast je bed)

“Het wordt aangeraden om niet in hetzelfde bed/slaapoppervlak te slapen met je baby (<6 maanden), wanneer je flesvoeding geeft.”

Expert Ana

Moeders die borstvoeding geven zouden hormonaal tijdens het slapen alerter blijven en sneller opmerken wanneer er iets aan de hand zou zijn met de baby, dan wanneer er flesvoeding gegeven wordt.

Het is zeer belangrijk dat wanneer je beslist hebt om in hetzelfde bed te slapen met je pasgeboren baby, je dit op een veilige manier doet:

  • Idealiter ligt je matras op de grond
  • Zorg dat er geen nachtkastjes of andere meubels vlak naast het bed staan
  • Gebruik voor jezelf een stevig kussen
  • Laat geen andere kinderen of huisdieren in hetzelfde bed slapen
  • Gebruik licht beddengoed en zorg dat je baby op de lakens slaapt, niet onder het laken
  • Leg je baby niet in een babynestje!

Wanneer en hoe stop je best met cosleepen?

Er staat geen leeftijd vast wanneer je best met cosleepen kan stoppen. Het kantelpunt komt er vaak wanneer het samenslapen op dezelfde kamer voor één of beide partijen (kind en/of ouder) als storend wordt ervaren; je wordt zelf veel wakker van het gewoel van je baby naast je, of je merkt dat je zelf de slaap van je baby begint te verstoren. Is dat op 3 maanden of op 3 jaar, dat bepaal je volledig zelf!

Bij baby’s jonger dan 12 maanden is het voor de ouders vaak moeilijker om de baby in een aparte kamer te laten slapen, dan voor de baby zelf. Meestal zeg ik: gewoon doen! 😊 Bij oudere peuters of kleuters, hangt de manier waarop je de overgang maakt af van hoe je kind omgaat met de nieuwe situatie. Je kan gerust een tijdje bij je kind blijven tot hij inslaapt, als dit nodig is om je hem veilig te laten voelen in zijn nieuwe slaapomgeving.


twinkel twinkel baby- & kinderslaapcoach onder mama's

Geschreven door baby- & kinderslaapcoach Ana De Plus

Door de onderbroken nachten van haar tweeling gedurende het eerste jaar en een half startte ze met de opleiding tot Kinderslaapcoach bij een internationaal erkende opleidingsvertrekker (Baby Sleep Consultant Training). Sinds begin 2021 mag ze zichzelf “Gecertificeerd Kinderslaapcoach” noemen en helpt ze dus baby’s en kinderen tussen 0-5 jaar aan meer slaap.

Meer weten over Ana



Deel deze post