Home » Baby » Voor papa’s: het grote papaplan

Voor papa’s: het grote papaplan

We zijn al enorm geëvolueerd ten opzichte van dertig jaar geleden, maar toch blijft het rollenpatroon redelijk klassiek bij veel gezinnen. Of, laten we het zo stellen, vinden mensen het ‘normaal’ dat de mama het grootste deel van het huishouden op zich neemt of zich het vaakst wegcijfert, en dat de partner met vrienden weg mag. O wee als je dat als mama doet. Toch kun je dat doorprikken en een eigen pad banen.

Laat hem papa zijn

Hoe kan je partner je écht helpen en er zijn voor jou? Het ouderschap is gedeeld door twee, en jullie verdienen allebei evenveel applaus om water bij de wijn te willen doen en dit avontuur samen te dragen, elk op jullie manier en vanuit jullie sterktes.

Papa worden

Ook het leven van een vader verandert. Hij heeft zijn vrouw een kind op de wereld zien zetten, wil op zijn manier zijn verantwoordelijkheid dragen en zijn stempel drukken. Maar doorgaans gebeurt dat wel op een volledig andere manier dan die van een vrouw/mama. En dat is oké: je kan daarvan leren. Zoek de positieve aspecten: misschien kan je partner beter loslaten of zal hij of zij minder multitasken, maar één ding goed willen uitvoeren. In plaats van je daaraan te ergeren, kun je dat zelf ook wat proberen doen.

Papa (mogen) zijn

Zeker in het begin is het normaal dat je als mama een soort van oergevoel voelt. Maar toch is het ook heel erg belangrijk om papa gewoon papa te laten zijn en hem de kans te geven daarin te groeien, met vallen en opstaan. Ook hij mag een band ontwikkelen met jullie kind en dat kan alleen als hij of zij er soms alleen mee is of betrokken wordt. Als je altijd alles alleen wilt doen, wint er eigenlijk niemand. Zeker naarmate je kinderen ouder worden, is het belangrijk om het ouderschap ook mentaal te kunnen delen, want het cliché klopt: kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen…

Papa en emoties

Mannen zijn doorgaans niet de beste als het op gevoelens toelaten aankomt. Er zijn uiteraard uitzonderingen, we willen niet veralgemenen, maar vaak is het toch zo dat mannen de realiteit eerder rationeel bekijken en bijvoorbeeld vooral concrete oplossingen willen aanreiken als er zich iets voordoet of jij je hart wil luchten. Toch is het belangrijk dat ook een man die gevoelens toelaat.


Dit is een topic in het boek Onder mama’s.
Lees verder in het boek.



Deel deze post