Home » Baby » Je baby slaapt in een slaapzak

Je baby slaapt in een slaapzak

“heerlijk slapen in alle bewegingsvrijheid, dat is absolute rust”

Het slaapgedrag van je baby is ongetwijfeld veelbesproken. Dat spreekt voor zich want de nachtrust van baby en ouders gaat hand in hand en zo ook ieders humeur en levenslust. Ontdek daarom snel het revolutionaire belang van een zachte cocon die je baby het gevoel van geborgenheid geeft waarin hij of zij volledig tot rust komt met de keuze tussen inbakeren en wat losser slapen.

Een all seasons slaapzak (1 slaapzak – 4 seizoenen)

Moet je een aparte slaapzak kopen voor de winter en de zomer? Het antwoord is simpel: neen. Want er bestaan slaapzakken die je kan aanpassen aan de seizoenen. Daarmee slaapt je hartendief het hele jaar rond zorgeloos en zalig warm. Met een verstelbare lengte erbovenop is deze tweede huid met zijn slanke pasvorm de ideale bescherming in bed. Zomer, herfst, winter en lente knikken alle vier dat het goed is.

Eén slaapzak, twee jaar veilig slapen

Maar groeit ons spruitje er niet snel uit? Alweer: neen. Want je kan ook nog eens de lengte verstellen waardoor dit dekentje-rondom wel twee jaar lang meegroeit en dus 24 maanden lang zorgt voor zacht comfort en heel fijne dromen, veilig en altijd de gewenste temperatuur. Sweet dreams!

Een aanrader van for-maat!

Een slaapzak bestaat in verschillende maten en is meestal aanpasbaar. Je bepaalt de juiste maat van de slaapzak op basis van de lengte en de leeftijd van je baby.

MaatLengte babyLeeftijd baby
50 cmtot 55 cm0 maanden
60 cm tot 64 cm0-3 à 4 maanden
70 cm60-76 cm3-6 maanden
75 cm64-80 cm3-9 maanden
90 cm76-98 cm6-18 maanden
110 cmvanaf 94 cmvanaf 18 maanden

TOG-waarden

Warmte is een belangrijk aandachtspunt wanneer het om veilig en goed doorslapen gaat. Het is goed bedoeld, maar ouders hebben doorgaans de neiging hun kindje in bed te warm aan te kleden of te veel toe te dekken.

Om veilig slapen te bevorderen, wordt er met TOG-waarden (Thermal Overall Grade) gewerkt. TOG-waarden geven jou als ouder een richtlijn en vormen een aanduiding voor de isolatiewaarde van textiel. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe hoger de warmte- en isolatiewaarde van het materiaal. Meet de temperatuur van het kamertje en stel de bijbehorende TOG vast. Tel de TOG-waarden van het bedtextiel en de kleding van je kindje op en kijk of dit in lijn ligt met het TOG-advies dat bij de temperatuur van de kamer past. Speel met een laagje meer of minder als het afwijkt; neem een dunner of dikker slaapzakje, een lakentje of dekentje meer of minder of laat je baby alleen in een pyjamaatje of een romper slapen. Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk om je kindje te blijven observeren en goed aan te voelen.

TOG-waarden-tabel

24-27 °C0,5 TOGIdeaal voor vakantie/extreme hitte
23-26 °C0,7 TOGIdem
21-23 °C1 TOGPerfect voor de zomer
16-20 °C1,7 TOGHet hele jaar door, voor een standaard kamertemperatuur
15-19 °C2.3 TOGIdem

Hoe kleed ik mijn baby aan voor bedtijd?

Tip: let op met knuffels

Om wiegendood te voorkomen laat je beter niets in de buurt liggen van het hoofdje van de baby waardoor hij of zij zou kunnen stikken. Grote knuffelberen zijn daarom uit den boze. Een heel zacht en licht doekje kan dan bijvoorbeeld weer wel.
Deel deze post