Home » Podcast » Afl #7 (V)echtscheiding, wil je geluk of wil je gelijk?

Afl #7 (V)echtscheiding, wil je geluk of wil je gelijk?

De volledige aflevering vind je op Apple podcastSpotifyGoogle podcast. Luister en reageer.

Bij “Onder mama’s” gaan we geen enkel onderwerp uit de weg want soms loopt het niet zoals verwacht. Wat als jij en de vader van je kind uit elkaar gaan? Hoe ga je hiermee om? Wat met praktische regelingen, vragen en eventuele nieuwe partners? Ann Van Elsen ondervond het aan den lijve en kwam als ervaringsdeskundige bij mij op de koffie.

Ann heeft een dochter, June, van 10 jaar en is niet meer samen met de papa van June. Ondertussen is ze gelukkig samen met Philip, waarmee ze ook trouwde. Philip had al een zoon, die intussen 21 is. Samen hebben ze een pittige dochter van vier die Jackie-Lou heet. Het werd een interessante en gezellige aflevering waarin Ann haar ervaringen, moeilijkheden en hoogtepunten deelt.

Deze aflevering is er voor elke ouder want ook wie geen echtscheiding meegemaakte, zal iets hebben aan dit openhartige gesprek.

Opgegroeid in een gebroken gezin

Ann is opgegroeid in een gezin met haar mama, papa en broer. Haar mama is zelf jong moeder geworden op achttien jaar maar besloot er wel meteen voor te gaan. Twee jaar na de geboorte van haar broer beslisten ze om voor een tweede kind te gaan en werd Ann geboren. Na een jaar of 9 zijn haar ouders vervolgens zelf uit elkaar gegaan en is zij met haar broer bij haar papa blijven wonen. Er was toen geen handleiding over hoe je met een scheiding om moest gaan en therapie was maar een vies woord. Ann was op dat moment ook volop op zoek naar haar eigen identiteit en ervaarde het als een groot gemis dat niet iedereen onder 1 dak woonde. Daardoor had ze last van verlatings- en bindingsangst en dat heeft haar ook achtervolgd in latere relaties.

Een eigen nestje

De kindertijd van Ann bepaalde voor een groot stuk hoe ze zich ging hechten in haar toekomstige relaties. Zelf zou ze nooit de handdoek in de ring gooien om haar kind in dezelfde positie te brengen. Ze werd een pleaser en nam vaak een zorgende rol op zich om anderen tevreden te stellen. Toen ze haar eerste man, Gunther, ontmoette ging alles vanzelf. Na 6 maanden woonden ze samen en ze bespraken dat ze voor haar 30ste kinderen wouden. Haar ex-man wou toch alles traditioneel en stap voor stap doen dus ze trouwden eerst. Een jaar later, in 2010, werd ze dan voor het eerst mama van haar dochtertje June.

De eerste barsten

Twee jaar later besefte Ann dat ze toch niet in de meest positieve flow zat met haar gezin maar besloot om toch nog even door te bijten. Vooral omdat haar omgeving ook aan gaf dat zo’n fase niet abnormaal was. Ann wou nog strijden maar haar partner gaf aan al de handdoek in de ring gegooid te hebben. Op dat moment moest ze op zoek gaan naar manieren om zich bij de situatie neer te leggen.

Terug quality time

Ann herinnert zich nog dat ze net voor de scheiding wegvluchtte in haar werk. Dit zorgde voor een zware terugslag en emotioneel was ze een wrak. Ze kon even niks meer en zette alles stop om meer aandacht aan zichzelf en haar dochter te geven. Op dat moment kon ze terug tot de essentie komen en intens beginnen genieten van haar dochter, haar grootste “geschenk”. An vond geluk in de kleine momenten met haar dochter, zoals samen spelen, naar de winkel gaan, torens bouwen… terwijl ze tegelijkertijd ook heel veel verdriet had.

Loskoppelen

Het heeft dan nog ongeveer twee jaar geduurd voor ze effectief gescheiden waren. Gelukkig zaten ze snel op dezelfde golflengte en besloten ze als ouders van June toch nog hun uiterste best te blijven doen. Zelf hebben ze altijd in het belang van June gedacht dus van ruzie was geen sprake.

Communiceren

Ann heeft altijd heel duidelijk en op maat van June gecommuniceerd. Om haar duidelijk te maken dat ze niet meer in hetzelfde huis wonen maar wel nog altijd goed voor haar zullen zorgen. Als kind werd Ann daar zelf niet goed in begeleid gezien de communicatie toen van een heel andere orde was en ze zelf op zoek ging naar eigen antwoorden. Dit wou ze zelf anders aanpakken.

Rouwproces

Bij een scheiding sterft er niemand maar sterft er wel een ideaalbeeld. Ann stelt het ten slotte voor als een rouwproces waarbij je door verschillende stadia moet en je de herinnering als klassieke gezin begraaft.

Onder Mama’s met gast Ann Van Elsen en host Sonia Pypaert

Tips & Tricks

In de volgende podcastaflevering (releasedatum: 21/10/2020) van Onder mama’s gaan we samen met Ann aan de slag en geeft zij relevante challenges en tips voor gescheiden ouders en nieuw samengestelde gezinnen uit haar boek Blend. Deel in tussentijd jouw ervaring over scheiden met ons of stel je vragen via info@ondermamas.be of als reactie op dit bericht.


Heb je vragen, opmerkingen of suggesties?

Mail naar info@ondermamas.be of reageer op dit bericht.

Host: Sonia Pypaert
Gast: Ann Van Elsen
Eindredactie: Annelies Vanderoost
Podcastproductie: WajooDeel deze post