Home » Kinderwens » Zwanger worden » Ovulatie » Ovulatiesymptomen

Ovulatiesymptomen

Home » Kinderwens » Zwanger worden » Ovulatie » Ovulatiesymptomen

Ovulatiesymptomen

Je ovulatie is het moment waarop een rijpe eicel je eierstokken verlaat. In iedere menstruatiecyclus heb je één eisprong en is er een eitje rijp voor bevruchting. Deze eisprong vindt meestal plaats tussen dag 11 en 16 van je cyclus, dit zijn dan ook jouw vruchtbaarste dagen om zwanger te worden. Begin altijd met tellen vanaf dag 1 van jouw menstruatie. De rijpe eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden door een zaadcel. Dat is dus eigenlijk maar een hele korte periode. Gelukkig kunnen zaadcellen tot 5 dagen overleven in je lichaam waardoor de vruchtbare periode wat langer duurt.

Bereken jouw vruchtbare dagen met onze ovulatietestMeer weten over de ovulatietest

Lichte, elastische afscheiding

Voor en na je menstruatie heb je meestal wat vaginale afscheiding. Tijdens je ovulatie wordt deze afscheiding iets lichter en wat elastischer. Je kan het een beetje vergelijken met eiwit.

Buikpijn

De buikpijn die je voelt op het moment van je ovulatie is vergelijkbaar met de buikpijn die je soms hebt tijdens je menstruatie. Een stekende pijn ter hoogte van je eileiders, dat heet ovulatiepijn.

Hogere lichaamstemperatuur

Op het moment van je eisprong daalt je lichaamstemperatuur een klein beetje. Vlak erna stijgt die terug met ongeveer een halve graad. Om dit te controleren kan je elke ochtend van je maandstonden je temperatuur meten. Het nadeel is dat je wel pas achteraf ziet wanneer je eisprong plaatsvond waardoor je eigenlijk al te laat bent. Om je vruchtbare dagen te proberen inschatten kan je de metingen een aantal cyclussen herhalen.

Hoger libido en gevoelige borsten

Een gevolg van de hormoonverandering kan zijn dat je een hoger libido hebt. Het is als het ware een signaal van je lichaam om aan te geven dat je vruchtbaar bent. Het wil natuurlijk niet zeggen dat als je plots meer zin hebt in seks dat je ovuleert, maar het kan. Nog een gevolg van de hormoonveranderingen is dat je borsten gevoeliger kunnen zijn.

Ovulatiebloeding

Sommige vrouwen hebben licht bloedverlies wanneer ze ovuleren. Je verliest dan enkele druppels bloed of een bruine afscheiding op de dag van de eisprong. Bij het openbarsten van de follikel kan een bloedvaatje kapot springen. Dit kan helemaal geen kwaad, het kan juist een teken zijn van je eisprong.

Veranderingen aan de baarmoedermond

Vlak voor de eisprong komt de baarmoedermond hoger te liggen, opent die zich en voelt die zacht aan. Na de eisprong sluit die zich weer en wordt ze terug harder.

Ovulatietest

Om zeker te zijn dat je ovuleert doe je best een ovulatietest.

Laat je begeleiden

Heb je moeite om jouw ovulatie te herkennen? Neem dan contact op met een vruchtbaarheidsbegeleider die jou inzicht kan geven in jouw menstruatiecyclus en je leert om jouw lichaam beter te begrijpen om op een natuurlijke manier een zwangerschap na te streven.

Tips voor mama's en papa's om natuurlijk zwanger te worden

Advies bij zwanger worden

Jij en je partner hebben een kinderwens en willen zwanger raken. Om zwanger te worden is het belangrijk om te leren houden van je lichaam, jezelf te accepteren. Het is essentieel om je naast mentaal ook fysiek voor te bereiden op zwanger worden. Leer ook je lichaam kennen zodat je jouw menstruatiecyclus leert kennen en jouw vruchtbare dagen kan berekenen.  Wij geven jou alvast enkele tips mee:

Praat met andere mama’s over je kinderwens

Jij en je partner willen graag kinderen en als vrouw bereid je jou graag voor op deze stap. Ga in gesprek op het forum met andere mama’s en ondersteun elkaar met tips en ervaringen over jullie kinderwens en zwangerschapsproces. Praat over de gelukjes maar ook over de moeilijkheden, als het even wat minder vlot gaat of jullie hulp zoeken. Want je staat er niet alleen voor!

ovulatie - zwanger worden - eisprong - forum - kinderwen - mama

Nieuw op de blog

Mamablog: bewust alleenstaande mama

Bieke, mama van Emmanuel en zwanger van een tweeling, wist al op jonge leeftijd dat ze bewust alleenstaande mama wou worden.

podcast onvervulde kinderwens: seks & relatie onder mama's

Podcast #18 Onvervulde kinderwens: invloed op seks & relatie

Een heel interessante podcast om alle wensouders een hart onder de riem te steken en voor vrienden en familie die steun willen bieden.

onvervulde kinderwens onder mama's

Mamablog: wanneer zal ik zwanger zijn?

Deze anonieme mama vertelt haar verhaal over het moeilijke traject naar een kindje, een zwangerschap die steeds uitblijft.

  • 1
  • 2
  • 6
Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief