Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 38 weken zwanger

38 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 38 weken zwanger

38 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 38ste week van je zwangerschap.

Baby

Tijdens je 38ste week zwangerschap worden de laatste details van je baby afgewerkt. Zijn hoofdhaar krijgt meer en meer volume en zijn botjes worden soepeler om zich gemakkelijker aan het geboortekanaal aan te passen bij de bevalling. Tussen de schedelbeenderen van zijn hoofdje zitten openingen die tijdens de bevalling over elkaar schuiven. Dit maakt het hoofdje smaller zodat het gemakkelijker door het geboortekanaal kan.

Zodat je baby zelf alle indrukken kan registreren in de buitenwereld, worden de hersenen en het zenuwstelsel na je 38ste week zwangerschap verder op elkaar afgetoetst. De longen van je baby zijn sterker geworden en de stembanden hebben zich ontwikkeld. Je wondertje is klaar om te communiceren door te jammeren en te huilen. Om ervoor te zorgen dat je baby bij de geboorte begint met ademhalen produceert hij een stofje zodat de longblaasjes in zijn longen niet aan elkaar kleven.

De ogen van je baby zijn nu blauw, grijs of bruin, maar van zodra ze aan het licht worden blootgesteld kunnen ze van kleur of tint veranderen. Pas op zijn 1e verjaardag zul je de ware kleuren kennen van de ogen van je spruitje.

Het fijne donshaar dat het lichaam van je kleintje bedekte om warmte te geven, valt nu af ter voorbereiding op de bevalling.

Ik ben 49,5 cm groot, dat is zo groot als een rabarber en weeg 3074 gram.

Mama

Jouw lichaam bereidt zich voor op je bevalling. Tijdens deze voorbereiding lekt er gelig vocht ook wel colostrum genoemd uit je tepels, wat de voorloper is van moedermelk. Het colostrum bevat veel eiwitten en antistoffen die je baby beschermen tegen infecties. Door kompressen te gebruiken kan je vlekken voorkomen.

De slijmprop die tijdens je volledige zwangerschap ervoor zorgde dat er geen bacteriën of schadelijke stoffen bij je baby kwamen valt mogelijks uit de baarmoedermond. Sommige vrouwen verliezen deze vroeg in het laatste trimester en anderen pas op het moment van de bevalling. Het verschilt dus van vrouw tot vrouw.

Breng nu vooral vrije tijd door met je partner! Deze vrije tijd zal na je bevalling hoogstwaarschijnlijk aan je baby’tje geven.

38 weken zwanger zwangerschapskalender
" ten little fingers, ten perfect toes, fill our hearts "

Onze tips

Aangezien dit echt je laatste weken zijn geniet je best nog even van een kappersbezoek. Verzorg jezelf nog één keer goed!

Waarom is je bekkenbodem zo belangrijk?

De bekkenbodemspier heeft een duidelijke samenwerking met het middenrif en de buikspieren. Als deze optimaal verlopen bevordert deze een ontspannen ademhaling, verminderde buikdruk en goede doorbloeding in de bekkenbodem. Lees verder waarom je bekkenbodem pré- en postpartum zo belangrijk is!

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

zelfzorg, tips, mama

Voel je weer helemaal top na je zwangerschap

Ben je dag in dag uit bezig met de zorg voor je kleintje. Dan heb je waarschijnlijk nood aan een beetje me-time. Tijd om daar volop werk van te maken.

Blog gezonde snack zwangere vrouwen

Gezonde snackopties voor zwangere vrouwen die voor verzadiging zorgen

In deze blog krijg je heel wat lekkere snack ideetjes die je snel en makkelijk zelf kan maken. En die ook nog eens gezond zijn voor jou en je baby.

Kaai luiertas

Deze luiertas doet het allemaal: trendy én babyproof

Wat vind jij belangrijk bij de keuze van een luiertas? Deze mom bag van KAAI is zowel veilig, fashionable als baby-proof!