Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 1 week zwanger

1 Week zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 1 week zwanger

1 week zwanger

De eerste week van je zwangerschap weet je vaak niet dat je al zwanger bent. Wij zien de eerste week van je zwangerschap als de periode wanneer je het laatste ongesteld werd. Dit is dan ook de week van je vruchtbare periode en de bevruchting. De eerste week is ook de week waarin sommige mama’s de vruchtbaarheidsbehandeling starten.

Baby

Gedurende deze eerste week zwangerschap ben je eigenlijk nog niet zwanger omdat er nog geen eisprong of ovulatie tot stand gekomen is. Er is nog geen sprake van baby of vruchtje. Tijdens deze week komt de bevruchting wel als maar dichterbij, deze vindt plaats rond de 15e dag van je persoonlijke menstruatiecyclus. Dokters kunnen nooit 100% voorspellen op welke specifieke dag je zwanger wordt. Daarom nemen we aan dat de eerste week van je zwangerschap gelijk is aan de laatste dag van je laatste menstruatie.

Mama

Zoals hierboven ook al is vermeld, is er dus nog geen sprake van een effectieve zwangerschap. Daarom zal jij als toekomstige mama nog geen lichamelijke veranderingen opmerken. De eicel rijpt dan als het ware verder om gedurende de daaropvolgende week vrij te komen tijdens de ovulatie. Maar dat doet je lichaam elke menstruatiecyclus opnieuw. De eicel zal verder rijpen om de verdere dagen vrij te komen tijdens de ovulatie. Je lichaam zorgt er ook voor dat de baarmoederwand klaar is voor eventuele innesteling, en hierdoor wordt het baarmoederslijm dikker.

" oh baby, you are something magical "

Onze tips

Ben jij gestopt met anticonceptie? Dan is het wel aangeraden om dagelijks foliumzuur in te nemen om de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje te bevorderen. Hierdoor zal je baby’tje beschermd worden tegen het neuraalbuisdefect en aangeboren afwijkingen ter hoogte van zijn hersenen of zijn ruggenmerg.

Je baby’tje in de buik heeft enorm veel voedingsstoffen nodig om zijn groei te bevorderen. Daarom kan jij als toekomstige mama zwangerschapsvitamines innemen. Zo ben je er zeker van dat je baby’tje al de nodige vitamines krijgt.

Let op !

Vanaf dat jij en je partner besluiten om voor een kindje te gaan is het belangrijk dat jij je goed aan de gezondheidsregels houdt. Zonder dat jij het weet kan je baby’tje zich al aan het ontwikkelen zijn. Slechte en ongezonde stoffen die onder andere in sigaretten, alcohol en drugs zitten zullen er voor zorgen dat je baby niet optimaal zal groeien en het kan zelf leiden tot een miskraam.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

podcast zwangerschapsverlies miskraam

Podcast #37 Rouwen om een zwangerschapsverlies

Ook al ben je ‘nog maar’ enkele weken zwanger, je voelt je al mama. En dan gebeurt er iets zoals een miskraam. Voor mama’s die vroeg in de zwangerschap een kind...

het groeipakket, wat is dat, startbedrag

Groeipakket: wat is dat nu eigenlijk?

Sinds jaar en dag spreken mensen al over 'de kinderbijslag', maar die gaat sinds 2019 in Vlaanderen door het leven als het Groeipakket. Dit bestaat uit heel wat...

verlies, miskraam, papa's rouwen

Hoe rouwen papa’s om een miskraam?

Mama’s voelen zich vaak eenzaam in hun rouwproces waardoor het lijkt alsof ze veel meer verdriet hebben dan hun partner. Wat niet noodzakelijk zo is.

test