Home » Zwanger » Geboorte » De bevalling » Bevallingshoudingen

Bevallingshoudingen

Home » Zwanger » Geboorte » De bevalling » Bevallingshoudingen

Bevallingshoudingen

 

Lees hier meer over de verschillende soorten bevallingshoudingen. Denk maar aan liggend op je rug, op je zij, zittend, op het bed of in bad,.. Er zijn heel veel verschillende mogelijkheden. Neem ook hier een voorbeeld aan het dierenrijk. Wanneer je als vrouw voelt dat je in een veilige omgeving bent, dat je gedragen word, dat je tijd en ruimte krijgt dan zal je stilletjes aan alsmaar meer naar binnen keren en je instinct laten overnemen. Durf vertrouwen in je lichaam.

Blijf bewegen!

Eigenlijk is een vrouw gemaakt om te bevallen. Hoe je bevalling verloopt hangt wel eens af van je voorbereiding. Soms kan je niet anders, maar op je rug liggen is de minst natuurlijke houding om te bevallen of om je weeën op te vangen. Je blijft best bewegen. Tijdens de eerste fase van de contracties ga je spontaan rondlopen, wat bewegen met je bekken en je lichaam geeft aan dat er beweging nodig is om de weeën te kunnen opvangen en de ontsluiting te versnellen. Goed voorbereid en ondersteund worden door iemand aan je zijde, een vroedvrouw in het ziekenhuis of thuis, kan voor een fijnere ervaring zorgen. Goed in beweging blijven zorgt ervoor dat je bekken loszit en je ligamenten minder onder spanning staan en dat je vlotter kan bevallen.

Wat voelt goed?

Als automatisch zal je houdingen aannemen die het indalen van je baby bevorderen en beschermend zijn voor je eigen lichaam. Niemand zal je moeten leren persen of puffen als je ongestoord je gang kan gaan. Persdrang bouwt geleidelijk aan op en is onweerstaanbaar eenmaal het hoofdje helemaal laag op je bekkenbodem drukt. Ook ademen doe je best op je eigen tempo. Kies dus vrij je houding en laat de zwaartekracht je helpen: halfzittend, op handen en knieën, gehurkt, staand, liggend in bad, zijlig in bed,… Neem deze houdingen al eens aan tijdens je zwangerschap en laat je lichaam leiden: Wat voelt goed? Waar voel ik meer druk? Wanneer wordt bijvoorbeeld ruglast minder? In welke houding voel ik me veilig? Neem deze ervaringen mee in je geboorteplan en leg het voor aan je geboortepartners.

Meer lezen over bevallingshoudingen

bevallingshoudingen, posities, waar bevallen, ziekenhuisbevalling, geboortehuis, thuisbevalling

Hoe en waar bevallen? Zo maak je een goede keuze

Waar en met wie je ook verkiest je kindje op de wereld te brengen, kies de persoon én de plek waar jij je veilig voelt. Lees hier de mogelijkheden.

inleiding tot de bevalling, wat weten over natuurlijke bevalling, keizersnede

Podcast #26 Inleiding tot de bevalling

Waaraan kan je je als toekomstige mama verwachten als je gaat bevallen. Beluister nu deze handige info van vroedvrouw Jana.