Home » Mamablog » Mamablog: mijn ervaring met overproductie bij borstvoeding

Mamablog: mijn ervaring met overproductie bij borstvoeding

Borstvoeding geven of niet? Dit is een van de grote vragen als je zwanger bent. Alles is al zo spannend, zeker bij een eerste kindje. Want dan ga je ook voor hem of haar bepalen wat ze zullen krijgen van voeding. Een beslissing die ik best wel spannend vond.

Borstvoeding, ja of nee?

Toen ik net zwanger was twijfelde ik enorm of ik al dat niet borstvoeding zou gaan geven aan ons kleintje. Ik heb de pro’s en de contra’s afgewogen en erover gesproken met mijn partner en toen wist ik het, ik zou het proberen! Dus ik kocht alvast een kolftoestel.

Maar toen ik 20 weken zwanger was had ik al enorm veel last van lekkende borsten waardoor mijn mening stilaan veranderde, aangezien dit steeds erger werd, had ik dan toch maar beslist om voor kunstvoeding te kiezen.

Hoe mijn dochtertje voor mij besliste over de borstvoeding

Deze beslissing werd al snel teruggedraaid want amper vier dagen na mijn bevalling begon ons kleintje haar kunstvoeding te weigeren. Dat kwam wel even binnen want ze was drie weken te vroeg geboren en ze was nog zo klein. Eenmaal thuis dacht ik, misschien moet ik eens proberen afkolven? Misschien wou ze gewoon echt mijn melk? En ja hoor ze dronk in één keer meer dan alle dagen daarvoor. Ze vond mamamelkje duidelijk véél beter dan de kunstvoeding!

Ik vind het nog altijd zo bijzonder dat mijn dochtertje de keuze dus eigenlijk gemaakt heeft voor mij. Zij wou borstvoeding boven kunstvoeding. Dus na 37 weken ons kleintje te dragen mocht ik nu ook zelf voor haar eten zorgen. Ik ben nog steeds verbaasd wat een vrouwenlichaam wel allemaal niet kan!

Mama Tori

Na een gesprek met de vroedvrouw ben ik officieel gestart met de borstvoeding. Doordat ons kleintje niet kon aanhappen door een mindere zuigreflex begon ik meteen met fulltime afkolven. Elke dag zat ik, soms met de tranen in de ogen, aan mijn kolfapparaat om melk te kolven voor ons dochtertje. Af en toe probeerde ik haar aan de borst te leggen maar dat lukte de eerste drie weken niet.

Ik moet wel toegeven dat ik mezelf super voelde tijdens die eerste dagen want ik zorgde zelf voor haar eten en ze dronk super goed. Dat geeft je als mama toch wel een boost.

Overproductie van moedermelk

Ons kleintje moest om de twee uur verplicht van de vroedvrouw een flesje krijgen om op een beter gewicht te komen, dus ik moest zorgen dat er voldoende melk afgekolfd werd en telkens klaarstond. Gelukkig was dit voor mij geen probleem want ik had het ‘luxeprobleem’ van overproductie.

Maar die overproductie had ook nadelen: constant volle borsten, ik kon moeilijk buitenkomen want dan waren mijn kleren nat, en ik moest om de twee uur kolven om geen pijnlijk gevoel te hebben. Ik voelde me er na die drie weken totaal niet meer prettig bij, want ik voelde me letterlijk een melkmachine. Ik ging nooit naar buiten zonder mijn borstcompressen, reservekleding of luiers maatje 1 in mijn bh, dit laatste werkte geweldig goed voor mij.

Overproductie temperen of afbouwen heeft tijd nodig. Maar wat niemand mij verteld had is dat het tot wel zes weken kan duren voor je melkproductie afgestemd is op je kleintje, maar aangezien ik niet live kon voeden was dit dus helemaal anders voor ons… Heel soms lukte het om haar aan te leggen maar door de overproductie verslikte ze zich telkens en aangezien ze niet enthousiast genoeg dronk was dit echt geen optie.

Ik zag en wist dat mijn melk het beste was voor on dochtertje maar na verloop van tijd maakte het mij ongelukkig. Telkens als ik haar een flesje borstvoeding gaf begon ik melk te lekken en kreeg ik last van mijn toeschietreflex. Het had misschien een fijnere ervaring kunnen zijn voor mij mocht ik haar aan de borst kunnen leggen.

Mama Tori

Na ongeveer 6 weken ben ik gestopt met borstvoeding te geven, gewoon puur voor mijzelf omdat ik het niet meer zag zitten en het echt oncomfortabel werd.

Mijn advies

Ik zou het iedereen die twijfelt aanraden om het te proberen. Of je nu overproductie of te weinig productie hebt. Of je nu fulltime live voedt of afkolft, borstvoeding is borstvoeding en elke druppel telt! Steun van je omgeving is altijd fijn maar laat je niet pushen om wel of niet door te gaan met borstvoeding. En doe vooral waar je jezelf prettig bij voelt!

Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik het geprobeerd heb en dat ik de luxe had om het haar te kunnen geven want niet iedereen heeft het geluk om melkproductie te hebben. Maar dat het voor ons niet weggelegd was, had vooral te maken met de overproductie.


Geschreven door mama Tori

Hartelijk dank aan mama Tori voor het delen van haar verhaal. Ook jouw verhaal delen op onze mamablog? Dat kan. Stuur een mailtje naar info@ondermamas.be en wie weet featuren we jouw ervaring op onze website.Deel deze post