Home » Baby » Vaste voeding

Vaste voeding

Home » Baby » Vaste voeding

Vaste voeding

Volgens Kind & Gezin mag je jouw kindje vanaf 4 à 6 maanden bijvoeding proberen geven. Je baby’tje is dan klaar voor nieuwe smaken en voedingsstoffen. Het maag- en darmstelstel van je kindje kan nu meer verteren en ook in zijn mond verandert veel, zo gaan de voedingsreflexen nu over in bewuste mondbewegingen. Het belangrijkste is dat je kindje er klaar en rijp voor is. Het heeft geen zin om te forceren! Is je kindje er nog niet klaar voor? Wacht dan gerust nog even met het geven van vaste voeding. Pas vanaf 6 maanden is vaste voeding noodzakelijk omdat borstvoeding of flesvoeding dan niet meer voldoende is voor je kindje. Maar tot je kindje 12 maanden is, blijft melk wel de belangrijkste voeding.

vaste voeding onder mama's

Starten met vaste voeding

Hoe merk je dat je kindje er klaar voor is?

Als je kindje smakkende geluidjes begint te maken en veel aandacht heeft voor het eten op jouw bord is het moment aangebroken om de stap te (proberen) zetten naar vaste voeding.

Doe dit op een rustig momentje en niet in combinatie met andere grote veranderingen voor je kleintje. Als dit niet meteen lukt, probeer je het later gewoon eens opnieuw!

Welke voeding?

Of je nu met fruitpap of groentepap start, maakt eigenlijk niet uit. Het is een kwestie van uitproberen.

Start je met fruitpap?

Laat je kindje wennen aan de zoete smaak door hem te laten proeven van verdund sinaasappelsap voor of na de melkvoeding. Indien je kindje vaak last heeft van krampjes, zeef je het best eens voor je het aan je kindje geeft. Je mag je kindje ook onmiddellijk fruitpap geven, aangevuld met melkvoeding.

Start je met groentepap?

Kies dan voor licht verteerbare groenten zoals spinazie, bloemkool, wortelen, … Wil je kindje bepaalde groenten niet eten? Wacht dan een aantal weken en probeer het dan nog eens.

Zorg voor voldoende afwisseling zodat je kindje verschillende soorten groenten en fruit leert eten. Lukt het niet meteen om vaste voeding te geven aan je kindje? Geen zorgen, tot 6 maanden blijft melkvoeding nog steeds de hoofdmaaltijd. Volgens de richtlijnen van Kind & Gezin kan je vanaf 6 maanden mager vlees, magere vis, een half ei of een (plantaardige) eiwitbron toevoegen aan de groentepap.

Let op als je de papjes opwarmt in de microgolfoven want die warmt heel ongelijk op. Roer goed en controleer de temperatuur voor je het papje aan je kindje geeft.

Podcast: van papje naar hapje

In deze podcast zal kindervoedingsadviseur Lien een antwoord geven op de meest gestelde vragen van de mama’s in onze community over de overgang van melk- naar vaste voeding. Luister dus zeker mee naar “Van papje naar hapje: de weg naar jouw baby’s eerste maaltijd“ voor alle antwoorden!

Hoe voeden?

Houd het lepeltje horizontaal voor het mondje van je kindje. Tip: laat je kindje het eten zelf van het lepeltje happen en strijk het niet af aan zijn gehemelte. Zo ontwikkelen de mondspieren van je kindje het best en helemaal op zijn eigen tempo. Je kan je wel voorstellen dat de eerste keren niet heel proper zullen verlopen. Een slabbetje komt dus heel goed van pas 😉

vaste voeding onder mama's

Tips voor de eerste vaste hapjes

 

  • Geef de lepeltjes op een rustig moment in een vertrouwde omgeving
  • Laat je kindje experimenteren, smossen, … en vergeet dan zeker geen slabbetje
  • Geef je kindje niet te veel, laat ze zelf de hoeveelheid bepalen
  • Start met zachte smaken zoals banaan, perzik, wortels, bloemkool, .. zodat het verschil met de zoete melkvoeding niet te groot is
  • Geef in het begin nog wat melkvoeding bij na de vaste voeding

Wat mag je kindje nog niet eten?

  • Rauw vlees of vis
  • Producten met veel vitamine A
  • Te veel verzadigde vetten
  • Plakkerige voeding