Home » Baby » Borst of flesvoeding

Borst of flesvoeding

Over de voordelen van borstvoeding is al veel geschreven en er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat je kind er alleen maar baat bij heeft. Zeker de allereerste dagen en weken zijn goud waard, want de eerste melk of colostrum bevat erg veel vitamines, mineralen en immunoglobulinen, goed voor de weerstand van je kind. Maar voor alle duidelijkheid: het is aan jou en aan jou alleen om te kiezen wat goed voor jou is. Aan een gestresseerde mama die koste wat kost borstvoeding wil geven heeft je kind ook niets. Je goed informeren over borstvoeding is in elk geval een must, als het kan het liefst ook al van tevoren.

Leg je baby goed aan

Bij borstvoeding is het erg belangrijk dat je je baby goed ‘aanlegt’ en dat het mondje op de juiste manier de tepel omsluit voor de baby zuigt. Dat vergt wat oefening, en dat is exact wat je bij die eerste voedingen zult doen. Gun jezelf de tijd om te oefenen en je baby te leren aanvoelen. Baby’s zijn zeer goed in het aangeven dat ze iets nodig hebben. Aarzel niet om een lactatiekundige in te schakelen als je die nodig hebt zodra de baby er is. Op de website van de Belgische Vereniging van Lactatiekundigen vzw (BVL) vind je een lactatiekundige in je buurt: www.bvl-borstvoeding.be.

Dicht bij je baby

Veel huid-op-huidcontact stimuleert de borstvoeding. Samen slapen op een veilige manier, bijvoorbeeld met een co-sleeper, is een goede manier om ’s nachts meer te kunnen rusten en om beter te horen. Borstvoeding werkt immers met een systeem van vraag en aanbod: je laat je leiden door de hongersignalen van je baby. Dat betekent ook dat je het huilen van je baby moet leren interpreteren om te begrijpen wat hij of zij wanneer nodig heeft (getroost worden, eten, slaap…).

Weet dat de maag van je baby op de dag van de geboorte maar zo groot is als een knikker en dat je baby daarom heel vaak zal willen drinken. Tussen de tweede en zesde dag na de bevalling kun je stuwing krijgen. Het kan aanvoelen alsof je borsten op ontploffen staan: de melkproductie komt volop op gang. Je kindje vaak aanleggen, warmte en een lichte massage van de borsten kunnen de spanning wat verlichten.

In de eerste weken is het gebruik van een fopspeen of een flesje niet aangeraden: het risico bestaat dat je de hongersignalen van je baby mist of dat je kindje een foute zuigtechniek aanleert aan de borst.

Aarzel niet om, zeker in die eerste weken, zo veel mogelijk hulp (zoals kraamzorg) in te schakelen in het huishouden, zodat jij zo veel mogelijk energie kunt sparen voor jezelf en de baby. Borstvoeding vergt in die eerste periode heel veel tijd en inspanning, maar daarna wordt het alleen maar gemakkelijker als er geen complicaties zijn.

“melk, de witte motor” – Borstvoeding

Naast de ontzettend rijke gezondheidsvoordelen, schept borstvoeding ook een intense band tussen baby en mama. Niets is natuurlijker en niets verbindt moeder en baby meer dan melk.

Onmiddellijk na de geboorte gaat je baby op zoek naar jouw tepel. De tepel is donkerder geworden tijdens de zwangerschap en dit maakt het makkelijker voor baby, die enkel contrasten ziet de eerste drie maanden, om de tepel te vinden. De natuur heeft er immers voor gezorgd dat baby geen overweldigende indrukken te verwerken krijgt zoals wij ze zien.

Jouw tepelhof heeft bovendien een geur gekregen ter ondersteuning van de borstvoeding. Je baby krijgt hierdoor een extra hint om de borst te vinden.

Borstvoeding is een reisplan van tevoren

Als je kan geef je borstvoeding. Het is baby niet alleen om de melk te doen dat hij zich tegen je aan vleit. Hij hoort jouw hartslag, ruikt je geur en huid op huid contact voelt vertrouwd aan.

Veel vrouwen starten met borstvoeding maar mogelijks heb je veel vragen en twijfels en ervaar je wisselende gevoelens. Pijn, ongemak en weinig steun van anderen kunnen dit verklaren. Je zal vrijwel zeker moeilijke tijden doormaken tijdens je borstvoedingsreis, dus vooraf plannen kan helpen. Praat erover en maak gebruik van advies, tips en ondersteuning om de borstvoedingservaring te verbeteren.

Tip:

  1. wees voorbereid op borstvoeding, plan vooruit en gebruik de beschikbare adviezen van experten.
  2. Zorg goed voor jezelf en zoek steun bij andere mama’s die het al meegemaakt hebben
  3. Blijf sociaal en kom buiten

Mmmm – melk. Het flesje

Lukt de borstvoeding niet om de een of andere reden of heb je vrij snel moeten omschakelen naar flesvoeding voel je dan absoluut niet schuldig. Je kan het flesje op een aangename en verbonden manier geven zodat je samen met je baby het borstvoedingsmoment evenaart door heel veel aandacht te geven aan lichamelijk contact. Je hebt keuze in flesjes die lijken op mama’s borst. Geniet dan ook volop samen van elk flesje.

Tip: Hou je kleintje heel dicht tegen je aan en kijk je baby in de ogen tijdens het geven van het flesje. Zo zorg je ervoor dat baby je heel goed kent en weet wat je betekent voor haar.


Dit is een topic in het boek Onder mama’s.
Lees verder in het boek.



Deel deze post