Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 30 weken zwanger

30 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 30 weken zwanger

30 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 30ste week van je zwangerschap.

Hoera! Je hebt nog maar 10 weken te gaan 😊 En die kleine spruit laat je elke dag duidelijk weten dat hij er is.

Baby

Je baby voelt in de 30ste week zwangerschap jouw hart kloppen, houdt zijn navelstreng vast en voelt aan zijn gezichtje. Aangezien jouw baby’tje de afgelopen weken extra lagen vet heeft aangemaakt kan hij zichzelf vanaf nu warm houden. Zijn donshaartjes die hij heeft opgebouwd de laatste weken is hij nu ook aan het verliezen. Maar dat is nog niet alles want de komende weken maakt zijn hersenweefsel een groeispurt qua hoeveelheid. Het oppervlak van de hersenen begint te rimpelen. Deze rimpeltjes worden convoluties genoemd en zij zorgen ervoor dat het hoofdje meer hersencellen kan bevatten.

Aangezien de smaakpapillen van je kindje nu beginnen te werken en hij dus kan proeven wat er in het vruchtwater zit, is het belangrijk om steeds te letten op je voeding.

De handjes en voetjes zijn nu volledig gevormd en de vingernageltjes groeien. Op echo’s is het goed mogelijk dat je kan zien dat je baby’tje een voetje grijpt.

Ik ben 40.38 cm groot, dat is zo groot als een broccoli en weeg 1343 gram.

Mama

Je kan vanaf je 30ste week zwangerschap een intense drang krijgen om op te ruimen of de babykamer klaar te maken, dit heet nestdrang. Let er wel op dat je zelf geen te zware klusjes voor je rekening neemt en laat deze aan je partner of goeie vriend/vriendin over. Tijdens de 30ste week zwangerschap kan je opnieuw last krijgen van maagzuur, vermijd daarom zure dranken of zuur voedsel. En ga zeker niet liggen nadat je deze net gegeten hebt.

Aangezien je baby verschillende bouwstoffen nodig heeft voor zijn groei kan het zijn dat jij last hebt van ijzertekort. Vraag raad aan je dokter indien jij hier last van hebt!

Probeer daarnaast spataderen en/of aambeien te voorkomen door geregeld te gaan bewegen.

30 weken zwanger zwangerschapskalender
" hooray baby on the way "

Onze tips

Aangezien je nu te maken zult krijgen met nestdrag, is het nu misschien wel hét juiste moment om de kinderkamer in orde te brengen. Indien dat nog niet gebeurd is natuurlijk. Ga op zoek naar een kamer die aan al je eisen voldoet en past binnen je interieur. Het is bij de keuze van een kinderkamer ook aangeraden om je te laten adviseren in de winkel. Experts weten namelijk wat onmisbaar is voor de levensjaren van je baby’tje.

Beluister podcast #11 Borstvoeding, mamamelk is goed voor elk

Omdat borstvoeding niet voor elke mama vanzelfsprekend is heeft Sonia Pypaert niemand minder dan Jana Meiresonne op de koffie, zij is mama van 2 dochters en is een gepassioneerd vroedvrouw in haar praktijk Nieuw Leven. Ze geeft in deze podcast een antwoord op de meest gestelde vragen in onze community rond borstvoeding. Luister dus zeker mee.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

zelfzorg, tips, mama

Voel je weer helemaal top na je zwangerschap

Ben je dag in dag uit bezig met de zorg voor je kleintje. Dan heb je waarschijnlijk nood aan een beetje me-time. Tijd om daar volop werk van te maken.

Blog gezonde snack zwangere vrouwen

Gezonde snackopties voor zwangere vrouwen die voor verzadiging zorgen

In deze blog krijg je heel wat lekkere snack ideetjes die je snel en makkelijk zelf kan maken. En die ook nog eens gezond zijn voor jou en je baby.

Kaai luiertas

Deze luiertas doet het allemaal: trendy én babyproof

Wat vind jij belangrijk bij de keuze van een luiertas? Deze mom bag van KAAI is zowel veilig, fashionable als baby-proof!