Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 29 weken zwanger

29 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 29 weken zwanger

29 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 29ste week van je zwangerschap.

Baby

Hihihi, jouw spruitje lacht, maar dan vooral in zijn slaap.

De zenuwen van je lieveling worden nu bedekt met een stof dat myeline heet. Dankzij Myeline kunnen signalen sneller via de zenuw naar de hersenen worden doorgegeven. Je kleintje kan vanaf nu zoet en zuur onderscheiden want de hersencellen specialiseren zich in verschillende zintuigen waaronder zicht, gehoor, reuk, tast en smaak. Je baby’s skelet verandert intussen ook van kraakbeen naar bot.

Nu de kilo’tjes er gemakkelijker bijkomen, wordt je baarmoeder een beetje krap, dus die harde schopjes die je eerder altijd voelde, lijken nu meer op prikken en porren. Het wordt namelijk ook steeds krapper voor je baby in je buik, maar maak je niet onmiddellijk zorgen als je baby met zijn benen naar beneden ligt. Hij heeft nog een paar weken tijd om zich te keren 😉

Je kleintje blijft de hik houden. Het voelt voor mama als lichte, ritmische tikjes, maar voor het klein wondertje is dit helemaal niet oncomfortabel.

De placenta heeft verschillende functies waaronder;

  • Afvalstoffen en kooldioxide afvoeren van je baby,
  • Hormonen aanmaken die je zwangerschap in stand houden,
  • Een muur vormen tegen ziektes en andere schadelijke stoffen,
  • Jouw antilichamen doorgeven aan je baby zodat hij na de geboorte al een immuunsysteem heeft.

Ik ben 38,9 cm groot, dat is zo groot als een bloemkool en weeg 1175,8 gram.

Mama

Ervaar je af en toe een benauwd gevoel? Dit komt omdat je baarmoeder nu tegen je ribben begint te duwen. Dit gevoel verminderd rond de 36ste week omdat je meer ruimte en lucht krijgt tijdens de indaling van je baby.

Daarbovenop is jouw buik is waarschijnlijk zo groot dat je moeite hebt met het bekijken van je eigen benen en je voelt je misschien minder aantrekkelijk. Seks is tijdens de 29ste week zwangerschap nog steeds mogelijk! Je hoeft geen schrik te hebben dat seks schadelijk is voor je baby. Hormonen die tijdens een orgasme vrijkomen hebben een positieve werking op je baby.

Heb jij net geen zin in seks? Dan zijn er voldoende andere manier om intiem te zijn met je partner. Neem wat tijd voor jezelf als koppel, ga lekker knuffelen in de zetel, ga samen in bad of laat je gewoon eens lekker in de watten leggen 😊

week 28 zwanger zwangerschapskalender
" zo welkom zo geliefd "

Goedbedoelde raad tijdens je zwangerschap

Een zwangerschap maakt heel wat los bij mensen. Zo veel, dat aanstaande moeders zich vaak overweldigd voelen door alle goedbedoelde raad. Zeker als al die ongevraagde tips eigenlijk ronduit bemoeienissen worden. Het is niet gemakkelijk om al die bemoeienissen het hoofd te bieden, zeker wanneer het je eerste zwangerschap is en je nog een beetje onzeker bent. Met de tips in deze blog hou je je zwangerschap stevig in eigen handen.

Onze tips

Je zwangerschap loopt bijna op z’n einde, je zet dus best nu al een materniteitskoffertje klaar. Zo ben je zeker voorbereid indien je baby’tje iets vroeger dan verwacht komt. In dit koffertje zitten spullen die zowel jij als je kleine spruit nodig zullen hebben de eerste dagen na je bevalling: denk maar aan kleding, handdoeken, verzorgingsproducten…

Indien je last krijgt van zere voeten door je grote buik, kan je alvast comfortabele slippers dragen!

Let op !

Heb je bloedverlies? Wanneer je tijdens de tweede helft van je zwangerschap bloedverlies hebt, kan dit een oorzaak zijn van een poliep aan de baarmoedermond. Het kan ook evengoed de placenta zijn die te vroeg los komt. Je bloed dus niet zomaar en moet dit zeker melden aan je dokter. Dit bloedverlies kan ernstige gevolgen hebben voor je baby omdat hij op dat moment geen bloed meer krijgt via zijn navelstreng.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

zelfzorg, tips, mama

Voel je weer helemaal top na je zwangerschap

Ben je dag in dag uit bezig met de zorg voor je kleintje. Dan heb je waarschijnlijk nood aan een beetje me-time. Tijd om daar volop werk van te maken.

Blog gezonde snack zwangere vrouwen

Gezonde snackopties voor zwangere vrouwen die voor verzadiging zorgen

In deze blog krijg je heel wat lekkere snack ideetjes die je snel en makkelijk zelf kan maken. En die ook nog eens gezond zijn voor jou en je baby.

Kaai luiertas

Deze luiertas doet het allemaal: trendy én babyproof

Wat vind jij belangrijk bij de keuze van een luiertas? Deze mom bag van KAAI is zowel veilig, fashionable als baby-proof!