Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 23 weken zwanger

23 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 23 weken zwanger

23 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 23ste week van je zwangerschap.

Baby

Tijdens de 23ste week zwangerschap beginnen je baby’s oren steeds meer vorm te krijgen waardoor hij nu ook harde geluiden die zich op de achtergrond afspelen hoort zoals bijvoorbeeld een dichtklappende deur, iemand die niest… Door al te wennen aan deze geluiden binnen je baarmoeder, zal hij er na de geboorte hoogstwaarschijnlijk minder snel van schrikken.

Je baby’tje hoort niet alleen de achtergrondgeluiden, maar hij houdt er ook van om naar je hartslag te luisteren! De hele dag door brengt dit voor je kleintje een rustgevend gevoel. Ook na de bevalling zal hij bij het horen van het ritme een veilig en geborgen gevoel krijgen.

Je baby begint onderhuids nog steeds meer vet aan te maken zodat hij minder aan de magere kant lijkt en hij zich na de bevalling ook lekker kan verwarmen. De babyhuid is een beetje uitgezakt en heeft een rozerode tint, dankzij de aders en bloedvaten die zich daaronder ontwikkelen. Dit geldt voor alle huidskleuren! Dit zal snel weer verdwijnen door het nieuw gevormde vet. Ook de armpjes en beentjes worden nog steviger! Je kunt ze zelfs aan de buitenkant van jouw zwangere buik een beetje zien uitsteken en voelen.

De placenta, het onlangs voltooide levensondersteunende systeem van je baby, brengt zuurstof en voedingsstoffen en verwijdert afvalproducten.

Door vruchtwater in en uit zijn longen te laten stromen oefent je kleine spruit zijn ademhaling. Daarnaast lijkt grijpen beter te gaan en neemt hij af en toe zijn eigen voetje of navelstreng vast!

Ik ben 28,3 cm groot, dat is zo groot als een papaja en weeg 514 gram.

Mama

Jij kan tijdens je 23ste week zwangerschap last krijgen van een zwangerschapsmasker (=melasma), dat zijn pigmentvlekken in het gezicht. Door de zon te vermijden, een hoed te drogen of je goed in te smeren met een hoge beschermfactor kan je de vlekken in de mate van het mogelijke beperken.

Je kunt nu niet meer ontkennen dat je zwanger bent. Ga voor optimaal comfort door zwangerschapsbroeken en/of zwangerschapsjurken te kiezen die je de juiste steun kunnen bieden. Ook je voeten kunnen in deze periode beginnen opzwellen. Veel bewegen is de boodschap! Ook trucjes zoals je voeten omhoog houden kunnen helpen. Of draag open schoeisel zonder strikken, zo hoef je jou niet te bukken met die dikke buik 😉

week 23 zwanger zwangerschapskalender
" you are my favorite reason to lose sleep "

Beluister podcast #33 De meerwaarde van een doula bij je bevalling

Sofie Lobbens begeleidt ouders bij de aanloop naar de geboorte en ondersteunt hen bij de arbeid en de bevalling. Ze is als een coach die je doorheen het hele proces aanmoedigt. Vraag je jezelf af welke meerwaarde een doula kan zijn bij je bevalling? Want naast emotionele, geven ze ook heel veel fysieke steun. Beluister onze podcast en ontdek of het iets voor jou is!

Onze tips

De tijd gaat enorm snel voorbij! Denk eraan om zoveel mogelijk herinneringen van deze periode vast te leggen. Je kan al je belangrijke momenten of milestones bijhouden in een milestone box zodat deze nooit verloren gaan.

Je kent mogelijks het geslacht van je klein spruitje en kan dus gerust al wat eerste babykleertjes aankopen. Bewegen is gezond dus laat je vooral volledig gaan tijdens een shopnamiddagje!

Wek je minimaal één jaar bij dezelfde werkgever? Dan kom je in aanmerking voor ouderschapsverlof. Breng je werkgever hiervan op de hoogte zodat hij de nodige zaken kan regelen.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

shiatsu drukpunten zwanger bevalling

Hoe Shiatsu je kan ondersteunen tijdens je zwangerschap en bevalling

Shiatsu wordt vaak toegepast tijdens zwangerschap en bevalling om zowel fysieke als emotionele problemen te ondersteunen. Lees hier meer.

genderdissapointment, geslacht teleurstelling, jongen, meisje zwanger

Zwanger, maar… niet van het geslacht dat ik hoopte

Wanneer je zwanger bent maar je baby niet het geslacht heeft dat je gehoopt had, vanwaar komt die teleurstelling? Lees het in de blog.

zelfzorg, tips, mama

Voel je weer helemaal top na je zwangerschap

Ben je dag in dag uit bezig met de zorg voor je kleintje. Dan heb je waarschijnlijk nood aan een beetje me-time. Tijd om daar volop werk van te maken.