Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 21 weken zwanger

21 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 21 weken zwanger

21 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 21ste week van je zwangerschap.

Baby

Koekoek baby, vanaf jouw 21ste week zwangerschap openen de ogen van je baby langzaamaan. De definitieve kleur van de oogjes is nog niet zichtbaar en kan nog tot maanden na de geboorte veranderen.

Waw groeien is zo vermoeiend en vergt heel veel van je kleine spruitje, daarom zal je baby’tje extra moe zijn. Lig jij net te rusten? Dan kan het goed zijn dat je lieveling net in volle actie is, aangezien jij hem tijdens het bewegen in slaap wiegt. Tijdens zijn slaap heeft je foetus reeds een favoriete houding, bijvoorbeeld met het kinnetje op de borst, een beentje gestrekt of geplooid. Wat opvalt is dat je baby ook buiten de baarmoeder zijn foetushouding blijft aanhouden.

De armen en benen van je kleine spruit zijn deze week in verhouding en ook de bewegingen zijn beter gecoördineerd. Heb je ook een sprong in de lengte opgemerkt? Dit komt omdat men vanaf week 21 zwangerschap van kruin tot hiel meet, wat voorheen van kruin tot stuitje was!

De lever en de milt van je baby hebben hard gewerkt om bloedcellen te produceren, maar nu is het beenmerg voldoende ontwikkeld om daarbij ook te helpen.

De placenta staat nog steeds op nummer 1 als het op voeding aankomt, daarnaast neemt je baby nu ook nog kleine hoeveelheden vruchtwater op.

Ik ben 25,9 cm groot, dat is zo groot als een banaan en weeg 357.8 gram.

Mama

Je bent reeds over de helft van je zwangerschap maar het gewicht van je baby zal nog tien keer zwaarder worden. Intussen blijft je buik maar groeien en het zou kunnen dat je huid als het ware begint te ‘scheuren’ waardoor striemen zichtbaar worden. Striemen worden veroorzaakt doordat je buik sneller groeit dan dat je huid het kan bijhouden. Bepaalde producten geven aan dat zij striemen voorkomen maar dat is niet wetenschappelijk aangetoond.

Daarnaast is het krijgen van striemen vaak ook erfelijk bepaald. Het is wel mogelijk om je striemen te beperken door ze dagelijks in te smeren met een voedende olie, maar ze laten verdwijnen is haast onmogelijk. Na je bevalling vallen ze wel minder op doordat ze zilvergrijs worden.

week 21 zwanger zwangerschapskalender
" the largest of blessings are those that are small "

Beluister podcast #20 Zwanger: how about sex?

Een podcast voor alle koppels die een kindje verwachten en die wat meer willen weten over welk effect dit heeft op seks en relatie. Host Sonia Pypaert gaat met seksuologen Emma en Anke van het platform Seksualitijd in gesprek. Zij vertellen hoe het komt dat er vaker conflict kan ontstaan, hoe je je partner meer kan betrekken in de zwangerschap en wat je kan doen wanneer je seksleven er anders gaat uitzien. Een heel interessante podcast om alle toekomstige ouders wijsheid te brengen op vlak van seks en relatie tijdens de zwangerschap.

Onze tips

Ben je getrouwd of draag je gewoonweg graag ringen? Laat die alvast uit of berg ze op. Tijdens je zwangerschap zullen je vingers opzwellen waardoor je ringen mogelijks te klein zullen worden.

Ging je al langs bij een babywinkel voor de aanleg van een geboortelijst? Daar kan je gerust nog even mee wachten, maar bekijk tot al even het aanbod aan kinderwagens aangezien bepaalde kinderwagens een langere levertijd hebben. Het is vooral belangrijk om je voldoende te laten adviseren in je zoektocht in de winkel.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

Blog gezonde snack zwangere vrouwen

Gezonde snackopties voor zwangere vrouwen die voor verzadiging zorgen

In deze blog krijg je heel wat lekkere snack ideetjes die je snel en makkelijk zelf kan maken. En die ook nog eens gezond zijn voor jou en je baby.

Kaai luiertas

Deze luiertas doet het allemaal: trendy én babyproof

Wat vind jij belangrijk bij de keuze van een luiertas? Deze mom bag van KAAI is zowel veilig, fashionable als baby-proof!

Noppies voedingsbh

Wat stop je in je vluchttas? Dit moet zeker mee naar het ziekenhuis!

Wat neem je allemaal mee naar het ziekenhuis of bevalcentrum? Hieronder enkele essentiële spullen die je zeker niet mag vergeten!