Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 20 weken zwanger

20 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 20 weken zwanger

20 weken zwanger

Yay yay yay, je bent 20 weken zwanger, wat wil zeggen dat je op de helft van je zwangerschap zit!

Baby

Tijdens de twintigste week zwangerschap kan je het geslacht van je baby haast altijd zien. Liet je de NIP-test al uitvoeren of wou je het geslacht toen liever niet weten? Dan kan dan krijg je dat (als je wil) deze week te horen tijdens je echo bij de gynaecoloog. De komende maanden ontwikkelen de genitaliën zich voor zowel het meisje als het jongetje. Een meisje heeft al 2 miljoen eicellen in haar eierstokken en bij een jongentje beginnen de testikels te zakken.

Als je vorige weken de schopjes van je baby’tje nog niet voelde, voel je dat deze week misschien wel!

Je kleintje begint ook een beetje vruchtwater te drinken. Hierdoor gaat hij al meteen van start met het produceren van meconium, de eerste ontlasting bij de geboorte. Dit is een zwart, kleverig mengsel dat je misschien niet verwacht had. Je baby’tje is ook nog eens héél hard aan het oefenen op zijn zuigreflexen en gebruikt hier zelfs zijn duimpje voor!

Ik ben 22,8 cm groot, dat is zo groot als een pompelmoes en weeg 287.6 gram.

Mama

Woehoew, jij kan vanaf de twintigste week zwangerschap eindelijk beginnen aftellen! Je bent ongeveer 6 kilo aangekomen en elke week komt er ongeveer een halve kilo bij. Probeer vooral om een gezonde levensstijl aan te houden: blijf gezond eten, voldoende rusten en bewegen. Denk hierbij aan activiteiten als wandelen, fietsen, zwemmen of zelfs zwangerschapsyoga.

Door je hormonenhuishouden zal de vermoeidheid die je in het eerste trimester ervaarde nu beginnen afnemen. Heb je toch het gevoel dat je extreem vermoeid bent? Dan heb je waarschijnlijk een tekort aan vitaminen of ijzer en maak je best een afspraak met je arts om je bloed te laten checken.

week 20 zwanger zwangerschapskalender

Onze tips

Een goed voorbereide mama is er twee waard, heb je even wat tijd dan kan je vanaf je 20 weken zwangerschap alvast beginnen met een adressenlijst op te stellen voor de geboortekaartjes en begin je uit te kijken naar wat je zou willen van doopsuiker.

Vergeet zeker ook je partner niet, het is belangrijk om quality time te hebben met jullie twee. Trek er nog eens op uit! Wees gerust in deze periode vormt je zwangerschap nog geen handicap en kan je gerust nog een vliegvakantie boeken. We geven je alvast enkele tips mee voor het regelen van een babymoon.

Je buik zal nu ineens veel groter worden dus leer alvast slapen op je (linker)zij, voor wat extra comfort kan je tijdens de nachten en dutjes een zwangerschapskussen gebruiken.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

zelfzorg, tips, mama

Voel je weer helemaal top na je zwangerschap

Ben je dag in dag uit bezig met de zorg voor je kleintje. Dan heb je waarschijnlijk nood aan een beetje me-time. Tijd om daar volop werk van te maken.

Blog gezonde snack zwangere vrouwen

Gezonde snackopties voor zwangere vrouwen die voor verzadiging zorgen

In deze blog krijg je heel wat lekkere snack ideetjes die je snel en makkelijk zelf kan maken. En die ook nog eens gezond zijn voor jou en je baby.

Kaai luiertas

Deze luiertas doet het allemaal: trendy én babyproof

Wat vind jij belangrijk bij de keuze van een luiertas? Deze mom bag van KAAI is zowel veilig, fashionable als baby-proof!