Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 18 weken zwanger

18 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 18 weken zwanger

18 weken zwanger

Het is mogelijk dat je de eerste schopjes voelt in je buik vanaf de achttiende week zwangerschap. Voel jij je baby’tje nog niet? Dat is meer dan normaal, heel veel vrouwen voelen pas iets in de twintigste week zwangerschap.

Baby

Je baby’tje is in de achttiende week van de zwangerschap hard aan het werken. Je wondertje oefent nu volop met ademen, zuigen en slikken. Dit zijn essentiële vaardigheden die hij nodig heeft om buiten de baarmoeder te kunnen overleven.

Het laagje donshaartjes die je baby’tje enkele weken geleden ontwikkelde, vallen nu weer uit. In de plaats komt er steviger haar tevoorschijn op het hoofdje en de wenkbrauwen beginnen nu te groeien.

Een beschermende isolatie, myeline genoemd begint zich nu te vormen rond de zenuwen van je baby’tje. Dit omhulsel blijft groeien tot aan de eerste verjaardag van je kleintje.

Ik ben 16,5 cm groot, dat is zo groot als een paprika en weeg 180 gram.

Mama

Ervaar jij last aan je rug? Dat komt doordat je gewrichten soepeler worden. Op je kleine buikje staat er nog niet dat je zwanger bent, maar je maakt het jezelf best zo comfortabel mogelijk door zwangerschapskledij te kopen. We raden ook aan om een steunband te kopen indien je veel bandenpijn ervaart. Het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam!

" grote avonturen beginnen kein "

Onze tips

Heb jij tijd om enkele praktische zaken te regelen? Dan raden we je aan om al eens op zoek te gaan naar een kinderopvang. De wachtlijsten kunnen namelijk enorm lang zijn! Weeg samen met je partner verschillende keuzes af en volg jullie gevoel. Er moeten nog geen keuzes gemaakt worden, maar hoe vroeger je erbij bent, hoe beter!

Je eigen lichaam is nu top prioriteit. Luisteren naar je lichaam is momenteel het beste wat je kan doen. Denk je dat je niet genoeg voedingsmiddelen en vitamines binnen krijgt? Dan kan je altijd zwangerschapsvitamines in nemen. Die zorgen ervoor dat jij en je baby’tje zeker niets tekort komen.

Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief

blogs over zwangerschap

doula, sofie lobbens, podcast

Podcast #33 De meerwaarde van een doula bij je bevalling

Een doula biedt naast emotionele ook fysieke ondersteuning tijdens de zwangerschap en bij de bevalling van je kindje. Kom hier meer te weten.

Mamablog: mijn zwangerschapsverhaal

Mama Jessie moest even wachten op haar droom van een kindje en werd tijdens haar zwangerschap af en toe wakker geschud door bloedverlies.

gezonde voeding, levensstijl, zwanger, tips

5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap

Wat kan je als zwangere vrouw allemaal doen om een gezonde levensstijl te behouden tijdens je zwangerschap? Lees de tips van experte Laura

ultieme zwangerschapsgids Onder mama's

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

test