Home » Zwanger » Ik word mama

Ik word mama

Home » Zwanger » Ik word mama

Je wordt mama

Je bent zwanger, wat een wondermooi en bijzonder moment is dit! Je bent je ervan bewust dat er veel op je af komt en je voor het grote onbekende staat. Het is spannend, maar ook soms angstaanjagend. Nee, je zult je nooit honderd procent op het ouderschap kunnen voorbereiden want met een kind erbij zal je voor veel nieuwe uitdagingen staan: je zult een nieuw evenwicht moeten zoeken in je relatie en in je job. Tijd krijgt een andere invulling en ook financieel voel je een verandering. En te midden van al die dingen moet je uitpluizen wat voor soort ouder jij wilt zijn voor je kind.

zwanger zijn - advies ouderschap
 • Het ouderschap is nooit wat je had verwacht

Zal je nog kunnen reizen? Hoe ga je dat praktisch aanpakken? Wat betekent dat concreet, die slapeloze nachten, of je aanpassen aan het ritme van de baby? Of voortdurend die verantwoordelijkheid dragen? Je beseft ergens dat je leven voorgoed zal veranderen als je voor het eerst zwanger bent, maar wat die verandering concreet inhoudt, daar kun je alleen maar een beetje over fantaseren.

Het is een reis vol verrassingen die je altijd nieuwsgierig zal maken naar de volgende episode. Soms is het fun en soms is het zwaar. Hoe het ook afloopt, je ontdekt een deel van jezelf waarvan je niet wist dat je het in je had. En net dat is eigenlijk een ongelooflijke verrijking. Het is iets waarnaar veel millennials op zoek zijn: een zekere meerwaarde in de vorm van familiewaarden in hun leven.

 • Op naar een nieuwe balans in je relatie

Mensen zeggen vaak dat kinderen krijgen de grootste relatietest is en dat zeggen ze niet voor niets. Het is absoluut zo dat het je relatie even uit balans brengt en dat je na de komst van een kind op zoek moet gaan naar een nieuw evenwicht: je gaat van twee naar drie. Van tevoren praten over hoe jullie het ouderschap zien, is daarom goed.

De reden dat partners elkaar verliezen in die eerste maanden heeft vaak te maken met de torenhoge en onrealistische verwachtingen die toekomstige ouders hebben. Maandenlang heb je naar dat moment toegeleefd en als het er eenmaal is, blijk je beland te zijn op een niet in te schatten rollercoaster van hormonen, slapeloze nachten en verzorging. Niets is nog vanzelfsprekend.

Checklist voor jou en je partner

Wij hebben alvast voor jou en je partner een checklist opgesteld waar jullie samen eens kunnen doorgaan hoe jullie zich kunnen voorbereiden op een zwangerschap.

♡ Onze checklist:

 • Hoe denkt mijn partner over een kind?
 • Hoe is het huishouden vandaag verdeeld?
 • Gaan we beiden opnieuw voltijds werken?
 • Welke waarden vinden we beide belangrijk?
 • Hebben we de steun van onze familie als we aan een gezin beginnen?
 • Is het de juiste timing?
 • Hoeveel kinderen willen we?
 • Welke ouders zullen we zijn?
 • Welke opvoeding zullen we geven?
 • Wat als het anders loopt? Hoe gaan we daar beiden mee om, denk je?
zwanger zijn - advies ouderschap
 • Je job na de baby: op naar een nieuwe balans tussen werk en privé

Hoe vind je de balans tussen werk en privé als er een kind bij is? Op het eerste gezicht lijkt dit thema niet eenvoudig, maar opnieuw kun je hier veel leren van andere mama’s die je zijn voorafgegaan. Bij de ene mama lukt dit voortreffelijk, bij de andere zijn alle evenwicht en harmonie zoek.

Je werkgever heeft ook zijn verwachtingen rond je terugkeer. Goed functioneren in je werkomgeving is belangrijk om je goed in je vel te voelen, want je wilt je job goed kunnen doen. Het is belangrijk om een open en eerlijke relatie te hebben met je werkgever. Na je bevalling zal je zeer waarschijnlijk af en toe te maken krijgen met een baby die ziek is. Hoe neem je verlof en kan je partner verlof nemen? Wil je borstvoeding blijven geven na je terugkeer? Dan kun je kolfpauzes vragen aan je werkgever.

zwanger zijn - advies ouderschap

Welk soort ouder wil je zijn?

Veel hangt af van welke ouder je wilt zijn. Het is heel belangrijk om ook daar van tevoren al over na te denken. Zelfkennis is het begin van alle wijsheid… De behoeften kunnen sterk verschillen van ouder tot ouder. Een gezinsorganisatie kan erg strak gestructureerd zijn of juist wat losser, op zoek naar een nieuw evenwicht.

Wordt de baby mee opgenomen in jouw drukke agenda en planning? En wat heb je daar allemaal voor nodig? Ben jij een ouder die onafhankelijk wil blijven? Wil je jouw leven niet opgeven? Ben jij een ouder die qualitytime vindt in de chaos? Of ben jij een ouder die bereid is zijn of haar leven te organiseren met het oog op de baby? Ben je gevoelig voor de wereld waarin je kind zal opgroeien en wil je zo duurzaam mogelijk zijn?

Dit zijn topics in het boek Onder mama’s. Wil je graag verder lezen? Bestel dan hier jouw exemplaar van Onder mama’s.

Zwangerschapskalender

Ontdek hier hoe jouw baby zich week na week ontwikkelt in mama’s buik.

Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief