Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 40 weken zwanger

40 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 40 weken zwanger

40 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 40ste week van je zwangerschap.
Tijdens de 40e week zwangerschap valt de uitgerekende datum!

 

Baby

Na de bevalling heeft je baby’tje nog geen scherp zicht, hij ziet je wazig. Je stem herkent hij wel aangezien hij deze al vaker gehoord heeft tijdens je zwangerschap. Wat opvalt is dat je baby ook buiten de baarmoeder zijn foetushouding blijft aanhouden. Na enkele weken zal hij wel van positie veranderen als hij doorheeft dat er buiten de baarmoeder veel meer ruimte is.

Omdat je baby de meeste vernix, het waslaagje dat als vochtinbrenger fungeert, al heeft afgestoten, kunnen er droge plekjes op de huid verschijnen.

Als de baby er deze week nog niet is, ben je in goed gezelschap: Naar schatting 30 procent van de zwangerschappen is na de 40-weken uitgerekend.

Vlak na de bevalling wordt je baby onderworpen aan een Apgar-score. Dit is een test die nagaat of hij de bevalling goed heeft ervaren en geeft inzicht in zijn gezondheid. Deze test wordt na 5 minuten en indien deze te laag was na 10 minuten herhaald.

Ik ben 51,45 cm groot, dat is zo groot als een kleine pompoen en weeg 3537,5 gram.

Mama

Het is mogelijk dat je deze week bevalt aangezien je uitgerekende datum plaatsvindt. Wees er wel van bewust dat minder dan 5% van de vrouwen bevalt op haar uitgerekende datum. Het kan dus nog 2 weken duren vooraleer jij je baby op de wereld brengt.

Wanneer je uitgerekende datum verstreken is ben je niet overtijd. Een geboorte wordt tussen de 37ste en 42ste zwangerschap nog steeds als op tijd beschouwd.

40 weken zwanger zwangerschapskalender
" na 9 maanden was jij er plots "

Onze tips

Tijdens en/of na bevalling wil je vast alle momenten op beeld hebben. Zorg er dus voor dat je camera voldoende opgeladen zodat je straks prachtige foto’s kan vastleggen, of regel een geboortefotograaf!

Vijftien dagen na de geboorte van je kind moet je hem aangeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar hij geboren is. Bij deze inschrijving ontvang je bewijzen van geboorte die je zult nodig hebben om kinderbijslag aan te vragen. Met deze bewijzen kun je daarbovenop ook je kind laten inschrijven bij het ziekenfonds.

Hoe communiceer je met je baby’tje

Elke baby ontwikkelt zijn eigen unieke taal om met jou te communiceren. Reageert je baby vooral op visuele prikkels of eerder op auditieve of voelprikkels? Heeft hij vooral aandacht voor kleuren of is hij eerder geboeid door de andere kinderen? Ook dat vertelt je iets. En dan zijn er nog de vele subtiele signalen, zoals de richting waarin een baby kijkt, het speeltje dat zijn aandacht trekt, de manier waarop hij zich gedraagt na het drinken. En, ook voor jou is het leuk om te voelen dat je een verschil maakt! Het doelgericht contact maken en veel praten met je baby zorgt in twee richtingen voor een fijne vertrouwensband. Lees verder.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

Blog gezonde snack zwangere vrouwen

Gezonde snackopties voor zwangere vrouwen die voor verzadiging zorgen

In deze blog krijg je heel wat lekkere snack ideetjes die je snel en makkelijk zelf kan maken. En die ook nog eens gezond zijn voor jou en je baby.

Kaai luiertas

Deze luiertas doet het allemaal: trendy én babyproof

Wat vind jij belangrijk bij de keuze van een luiertas? Deze mom bag van KAAI is zowel veilig, fashionable als baby-proof!

Noppies voedingsbh

Wat stop je in je vluchttas? Dit moet zeker mee naar het ziekenhuis!

Wat neem je allemaal mee naar het ziekenhuis of bevalcentrum? Hieronder enkele essentiële spullen die je zeker niet mag vergeten!