Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 40 weken zwanger

40 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 40 weken zwanger

40 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 40ste week van je zwangerschap.
Tijdens de 40e week zwangerschap valt de uitgerekende datum!

 

Baby

Na de bevalling heeft je baby’tje nog geen scherp zicht, hij ziet je wazig. Je stem herkent hij wel aangezien hij deze al vaker gehoord heeft tijdens je zwangerschap. Wat opvalt is dat je baby ook buiten de baarmoeder zijn foetushouding blijft aanhouden. Na enkele weken zal hij wel van positie veranderen als hij doorheeft dat er buiten de baarmoeder veel meer ruimte is.

Omdat je baby de meeste vernix, het waslaagje dat als vochtinbrenger fungeert, al heeft afgestoten, kunnen er droge plekjes op de huid verschijnen.

Als de baby er deze week nog niet is, ben je in goed gezelschap: Naar schatting 30 procent van de zwangerschappen is na de 40-weken uitgerekend.

Vlak na de bevalling wordt je baby onderworpen aan een Apgar-score. Dit is een test die nagaat of hij de bevalling goed heeft ervaren en geeft inzicht in zijn gezondheid. Deze test wordt na 5 minuten en indien deze te laag was na 10 minuten herhaald.

Ik ben 51,45 cm groot, dat is zo groot als een kleine pompoen en weeg 3537,5 gram.

Mama

Het is mogelijk dat je deze week bevalt aangezien je uitgerekende datum plaatsvindt. Wees er wel van bewust dat minder dan 5% van de vrouwen bevalt op haar uitgerekende datum. Het kan dus nog 2 weken duren vooraleer jij je baby op de wereld brengt.

Wanneer je uitgerekende datum verstreken is ben je niet overtijd. Een geboorte wordt tussen de 37ste en 42ste zwangerschap nog steeds als op tijd beschouwd.

newborn baby sleeps in hospital crib in newborn clothes
" na 9 maanden was jij er plots "

Onze tips

Tijdens en/of na bevalling wil je vast alle momenten op beeld hebben. Zorg er dus voor dat je camera voldoende opgeladen zodat je straks prachtige foto’s kan vastleggen, of regel een geboortefotograaf!

Vijftien dagen na de geboorte van je kind moet je hem aangeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar hij geboren is. Bij deze inschrijving ontvang je bewijzen van geboorte die je zult nodig hebben om kinderbijslag aan te vragen. Met deze bewijzen kun je daarbovenop ook je kind laten inschrijven bij het ziekenfonds.

Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief

blogs over zwangerschap

doula, sofie lobbens, podcast

Podcast #33 De meerwaarde van een doula bij je bevalling

Een doula biedt naast emotionele ook fysieke ondersteuning tijdens de zwangerschap en bij de bevalling van je kindje. Kom hier meer te weten.

Mamablog: mijn zwangerschapsverhaal

Mama Jessie moest even wachten op haar droom van een kindje en werd tijdens haar zwangerschap af en toe wakker geschud door bloedverlies.

gezonde voeding, levensstijl, zwanger, tips

5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap

Wat kan je als zwangere vrouw allemaal doen om een gezonde levensstijl te behouden tijdens je zwangerschap? Lees de tips van experte Laura

ultieme zwangerschapsgids Onder mama's

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

test