Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 4 weken zwanger

4 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 4 weken zwanger

4 weken zwanger

Tijdens een normale menstruatiecyclus ben je deze week normaal ongesteld. Maar aangezien je eigenlijk zwanger bent, zal je tijdens de vierde week zwangerschap voor de eerste keer overtijd zijn.

Baby

Tijdens de vierde zwangerschapsweek, heeft je embryo zijn plaatsje gevonden in de baarmoeder. Vanaf nu zijn de komende weken doorslaggevend voor het verdere leven van je baby’tje.

Het embryo bestaat uit 3 lagen die zich uiteindelijk zullen ontwikkelen tot de verschillende lichaamsdelen:

  • De binnenste laag vormt de lever en longen;
  • De middelste laag vormt het hart, de botten, spieren, nieren en geslachtsorganen;
  • Het haar, de ogen, de huid en het zenuwstelsel van je baby worden gevormd door de buitenste laag.

De placenta is momenteel een dooierzak. Deze dooierzak produceert hCG, dat is het zwangerschapshormoon.. Hierdoor weet je lichaam dat het geen nieuwe eicellen moet aanmaken.

Ik ben 0,1 mm groot dat is zo groot als een maanzaadje en weeg 0 gram.

Mama

Je kan deze week tijdens de vierde week van je zwangerschap al eens een zwangerschapstest afnemen, maar het is goed mogelijk dat het daarvoor nog te vroeg is. Dit komt doordat je nog niet genoeg zwangerschapshormonen hebt in je lichaam, en hierdoor zal de test dan ook negatief kunnen zijn. Ook al ben je effectief al zwanger.

Voordat de buitenwereld doorheeft dat je zwanger bent, zal het nog enkele maanden duren. Toch kan jij al last hebben van een opgeblazen buik. Dat heeft te maken met je darmen, niet met je embryo want die is nog te klein.

zwangerschapstest onder mama's
" you are loved little one "

Onze tips

Vanaf het moment dat je je zwangerschap hebt ontdekt is het belangrijk om gezondheidsregels in acht te nemen. Probeer vooral veel groenten en fruit te eten aangezien je nu niet meer voor jezelf eet maar ook voor je baby.

Vanaf dat je effectief weet dat je zwanger bent, is het belangrijk dat je extra gezond gaat eten. Je bent nu niet enkel verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor je baby’tje. Fruit en groenten zijn altijd goed. Probeer naast het vermijden van alcohol en sigaretten ook kazen die gemaakt zijn van rauwe melk te vermijden. Ook bepaalde soorten vlees vermijd je het beste omdat die kunnen besmet zijn met toxoplasmoseparasiet. Heb jij een kat bij jou thuis? Let dan op de kattenbak, die kan namelijk ook een parasiet bevatten.

Je baby’tje in de buik heeft enorm veel voedingsstoffen nodig om zijn groei te bevorderen. Daarom kan jij als toekomstige mama zwangerschapsvitamines innemen. Zo ben je er zeker van dat je baby’tje al de nodige vitamines krijgt.

Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief

blogs over zwangerschap

doula, sofie lobbens, podcast

Podcast #33 De meerwaarde van een doula bij je bevalling

Een doula biedt naast emotionele ook fysieke ondersteuning tijdens de zwangerschap en bij de bevalling van je kindje. Kom hier meer te weten.

Mamablog: mijn zwangerschapsverhaal

Mama Jessie moest even wachten op haar droom van een kindje en werd tijdens haar zwangerschap af en toe wakker geschud door bloedverlies.

gezonde voeding, levensstijl, zwanger, tips

5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap

Wat kan je als zwangere vrouw allemaal doen om een gezonde levensstijl te behouden tijdens je zwangerschap? Lees de tips van experte Laura

ultieme zwangerschapsgids Onder mama's

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

test