Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 22 weken zwanger

22 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 22 weken zwanger

22 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 22ste week van je zwangerschap.

Baby

Wat gebeurt er allemaal tijdens de 22ste week van je zwangerschap? Je baby krijgt nu naast zijn donshaartjes ook hoofdhaar, kleine wimpertjes en wenkbrauwen. Daarnaast begint je baby onderhuids vet aan te maken dat hem goed zal beschermen tegen de koude. Hierdoor zal ook zijn donzen pakje snel verdwijnen. Soms kan het voorkomen dat baby’tjes geboren worden met een donslaagje, maar dit verdwijnt meestal wel snel vanzelf.

Hoewel de oogleden nog gesloten zijn, kan je kleintje nu al licht en donker waarnemen. Leuke tip: probeer eens met een zaklamp op je buik te schijnen en kijk of hij beweegt!

Je baby’s oortjes beginnen geluiden uit je lichaam te horen en te verwerken, denk maar aan je ademhaling, rommelende buik en hartslag. Daarom liggen ze na de geboorte graag het liefst heel dicht bij jouw hart en zorgt dit voor een geruststellend gevoel.

Het zenuwstelsel van je kleinte scherpt na 22 weken zwangerschap ook de vijf zintuigen aan, wat betekent dat die ieniemienie vingertjes leren om oortjes, neusje en de navelstreng vast te grijpen.

Ik ben 27,3 cm groot, dat is zo groot als een puntpaprika en weeg 430 gram.

Mama

Vanaf de 22ste week van je zwangerschap krijg je last van een ander zwangerschapskwaaltje: maagzuur. Dit kan zo blijven tot aan het einde van je zwangerschap. Om de klachten te verminderen kan je best langzamer eten in mindere hoeveelheid.

Intussen bereid je lichaam zich voor op het leven na de geboorte waardoor het mogelijk is dat je borsten al voormelk (= colostrum) beginnen te produceren. Krijg je al last van pijnlijke tepels? Dan kan een verzorgende olie of crème zeker en vast verlichting bieden! 😉

De komende weken zal je misschien wat onrustiger slapen omdat je intenser lijkt te dromen, waarbij ook niet zo’n fijne dromen die vaak baby gerelateerd zijn, zullen passeren. Dit is een manier om bepaalde angsten te verwerken.

week 22 zwanger zwangerschapskalender
" happiness is homemade "

Checklist voor toekomstige ouders

Van de eerste tot de laatste maand van je zwangerschap, er is gewoon zoveel waar je aan moet denken als toekomstige ouder. In deze checklist krijg je een mooi overzicht zodat je heel duidelijk je to do’s kan afvinken: wanneer je bepaalde attesten of je startbedrag kan aanvragen, wanneer je jouw werkgever en mutualiteit op de hoogte moet brengen en nog veel meer! Download de checklist nu gratis.

Onze tips

Heb je al een naam gekozen voor je baby’tje? Zoniet, denk er goed over na aangezien je kindje het zijn hele leven draagt! Verkies je een Franse naam of eerder een Vlaamse? Geen inspiratie? Laat je op weg helpen met onze online namentool.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

zelfzorg, tips, mama

Voel je weer helemaal top na je zwangerschap

Ben je dag in dag uit bezig met de zorg voor je kleintje. Dan heb je waarschijnlijk nood aan een beetje me-time. Tijd om daar volop werk van te maken.

Blog gezonde snack zwangere vrouwen

Gezonde snackopties voor zwangere vrouwen die voor verzadiging zorgen

In deze blog krijg je heel wat lekkere snack ideetjes die je snel en makkelijk zelf kan maken. En die ook nog eens gezond zijn voor jou en je baby.

Kaai luiertas

Deze luiertas doet het allemaal: trendy én babyproof

Wat vind jij belangrijk bij de keuze van een luiertas? Deze mom bag van KAAI is zowel veilig, fashionable als baby-proof!