Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 22 weken zwanger

22 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 22 weken zwanger

22 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de 22ste week van je zwangerschap.

Baby

Wat gebeurt er allemaal tijdens de 22ste week van je zwangerschap? Je baby krijgt nu naast zijn donshaartjes ook hoofdhaar, kleine wimpertjes en wenkbrauwen. Daarnaast begint je baby onderhuids vet aan te maken dat hem goed zal beschermen tegen de koude. Hierdoor zal ook zijn donzen pakje snel verdwijnen. Soms kan het voorkomen dat baby’tjes geboren worden met een donslaagje, maar dit verdwijnt meestal wel snel vanzelf.

Hoewel de oogleden nog gesloten zijn, kan je kleintje nu al licht en donker waarnemen. Leuke tip: probeer eens met een zaklamp op je buik te schijnen en kijk of hij beweegt!

Je baby’s oortjes beginnen geluiden uit je lichaam te horen en te verwerken, denk maar aan je ademhaling, rommelende buik en hartslag. Daarom liggen ze na de geboorte graag het liefst heel dicht bij jouw hart en zorgt dit voor een geruststellend gevoel.

Het zenuwstelsel van je kleinte scherpt na 22 weken zwangerschap ook de vijf zintuigen aan, wat betekent dat die ieniemienie vingertjes leren om oortjes, neusje en de navelstreng vast te grijpen.

Ik ben 27,3 cm groot, dat is zo groot als een puntpaprika en weeg 430 gram.

Mama

Vanaf de 22ste week van je zwangerschap krijg je last van een ander zwangerschapskwaaltje: maagzuur. Dit kan zo blijven tot aan het einde van je zwangerschap. Om de klachten te verminderen kan je best langzamer eten in mindere hoeveelheid.

Intussen bereid je lichaam zich voor op het leven na de geboorte waardoor het mogelijk is dat je borsten al voormelk (= colostrum) beginnen te produceren. Krijg je al last van pijnlijke tepels? Dan kan een verzorgende olie of crème zeker en vast verlichting bieden! 😉

De komende weken zal je misschien wat onrustiger slapen omdat je intenser lijkt te dromen, waarbij ook niet zo’n fijne dromen die vaak baby gerelateerd zijn, zullen passeren. Dit is een manier om bepaalde angsten te verwerken.

" happiness is homemade "

Onze tips

Heb je al een naam gekozen voor je baby’tje? Zoniet, denk er goed over na aangezien je kindje het zijn hele leven draagt! Verkies je een Franse naam of eerder een Vlaamse? Geen inspiratie? Laat je op weg helpen met onze online namentool.

Praat met andere zwangere mama’s

Op het forum van Onder mama’s kan je in gesprek gaan met andere mama’s die zwanger zijn. Praat over de zwangerschapskwaaltjes en over het geluk om mama te worden. Bespreek zowel de roze wolk als de moeilijkheden. Want je staat er niet alleen voor! Maak jezelf lid van een geboorteclub en kom in contact met mama’s die voor dezelfde periode zijn uitgerekend.

Onder mama's forum geboorteclub mama's papa's baby zwanger zwangerschapskalender
Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief

blogs over zwangerschap

huidverzorging, zwangerschap

Huidverzorging tijdens en na de zwangerschap

De juiste huidverzorgingsproducten vinden kan best een aardige tijd duren. Zeker tijdens en na een zwangerschap is het belangrijk om rekening te houden met bepa...

vezels, zwangerschap

De voordelen van vezels tijdens de zwangerschap

In deze blog lees je meer over het belang van vezels tijdens de zwangerschap.

Natuurlijke hulpmiddelen bij zwangerschapskwaaltjes

Natuurlijke hulpmiddelen en tips bij zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid, zuuroprisping, constipatie, aambeien, rugpijn of bekkenlast.

ultieme zwangerschapsgids Onder mama's

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer