Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 19 weken zwanger

19 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 19 weken zwanger

19 weken zwanger

Heb jij al deze tijd een koosnaampje gebruikt? Dan kan je baby’tje je vanaf de negentiende week zwangerschap eindelijk horen! 😊

Baby

Niet enkel het gehoor van je baby’tje is al ontwikkeld maar nu ook de tastzin. Dankzij deze ontwikkeling kan je baby’tje het voelen als je over je buik streelt. Misschien voel je voor de eerste keer een schopje deze week! Voel je dit niet? Dan moet je je niet ongerust maken, binnenkort voel jij zeker en vast iets!

Vanaf de negentiende week zwangerschap zijn de benen en armen van je baby’tje in verhouding met de rest van zijn lichaampje! De ledematen krijgen nu ook echte botten. Afgelopen weken bestonden deze ledematen enkel uit het kraakbeen. Je kleine spruit krijgt ook meer controle over de bewegingen die hij maakt aangezien de zenuwen tussen de hersenen en spieren beter werken. Ook de longen van je baby’tje ontwikkelen zich. De belangrijkste luchtwegen beginnen zich ook deze week te vormen.

Ik ben 18,3 cm groot, dat is zo groot als een mango en weeg 235 gram.

Mama

Heb jij de voorbije weken een streep in het midden van je buik gekregen? Dat is normaal! We noemen dat een zwangerschapsstreep en vanaf je tweede trimester is het mogelijk dat je die krijgt. Deze streep toont aan dat de buikspieren uit elkaar wijden, zodat er voldoende plaats is voor je groeiende baarmoeder. Eigenlijk was deze streep al altijd aanwezig, maar is nu pas zichtbaar door je verhoogd pigmentproductie.

Je kan ook een nieuw zwangerschapskwaaltje toevoegen aan je lijstje: kramp in je kuiten. Dit is een teken dat je benen oververmoeid zijn of dat je misschien last krijgt van spataderen. Deze krampen zijn makkelijk op te lossen door stretchoefeningen! Ook een massage kan wonderen doen.

week 19 zwanger zwangerschapskalender
" a baby is a little bit of heaven "

Beluister podcast #32 Gynaecoloog beantwoordt de populairste zwangerschapsfabels

Sonia Pypaert gaat in gesprek met gynaecoloog Tom Bovyn, zijn roeping om kinderen op de wereld te zetten kreeg hij al heel vroeg mee kreeg via zijn nonkel die ook gynaecoloog was. Kom in deze podcast te weten welke feiten en fabeltjes rond de zwangerschap en bevalling er nu wel of niet kloppen.

Onze tips

Aangezien jij als vrouw de zwangerschap ervaart is het belangrijk om je partner er zoveel mogelijk bij te betrekken. Daarom raden we aan dat jullie eens goed praten over jullie angsten, dromen en wensen. Daarnaast kan je je partner vragen om mee te gaan naar belangrijke afspraakjes zoals de vroedvrouw of de gynaecoloog.

Ook al kies je ervoor om je baby’tje de eerste weken of maanden bij jou in de kamer te laten slapen, is het geen slecht idee om al op zoek te gaan naar babykamertjes. Je kan je vrije tijd dus goed gebruiken om praktische zaken in orde te brengen.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

shiatsu drukpunten zwanger bevalling

Hoe Shiatsu je kan ondersteunen tijdens je zwangerschap en bevalling

Shiatsu wordt vaak toegepast tijdens zwangerschap en bevalling om zowel fysieke als emotionele problemen te ondersteunen. Lees hier meer.

genderdissapointment, geslacht teleurstelling, jongen, meisje zwanger

Zwanger, maar… niet van het geslacht dat ik hoopte

Wanneer je zwanger bent maar je baby niet het geslacht heeft dat je gehoopt had, vanwaar komt die teleurstelling? Lees het in de blog.

zelfzorg, tips, mama

Voel je weer helemaal top na je zwangerschap

Ben je dag in dag uit bezig met de zorg voor je kleintje. Dan heb je waarschijnlijk nood aan een beetje me-time. Tijd om daar volop werk van te maken.