Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 19 weken zwanger

19 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 19 weken zwanger

19 weken zwanger

Heb jij al deze tijd een koosnaampje gebruikt? Dan kan je baby’tje je vanaf de negentiende week zwangerschap eindelijk horen! 😊

Baby

Niet enkel het gehoor van je baby’tje is al ontwikkeld maar nu ook de tastzin. Dankzij deze ontwikkeling kan je baby’tje het voelen als je over je buik streelt. Misschien voel je voor de eerste keer een schopje deze week! Voel je dit niet? Dan moet je je niet ongerust maken, binnenkort voel jij zeker en vast iets!

Vanaf de negentiende week zwangerschap zijn de benen en armen van je baby’tje in verhouding met de rest van zijn lichaampje! De ledematen krijgen nu ook echte botten. Afgelopen weken bestonden deze ledematen enkel uit het kraakbeen. Je kleine spruit krijgt ook meer controle over de bewegingen die hij maakt aangezien de zenuwen tussen de hersenen en spieren beter werken. Ook de longen van je baby’tje ontwikkelen zich. De belangrijkste luchtwegen beginnen zich ook deze week te vormen.

Ik ben 18,3 cm groot, dat is zo groot als een mango en weeg 235 gram.

Mama

Heb jij de voorbije weken een streep in het midden van je buik gekregen? Dat is normaal! We noemen dat een zwangerschapsstreep en vanaf je tweede trimester is het mogelijk dat je die krijgt. Deze streep toont aan dat de buikspieren uit elkaar wijden, zodat er voldoende plaats is voor je groeiende baarmoeder. Eigenlijk was deze streep al altijd aanwezig, maar is nu pas zichtbaar door je verhoogd pigmentproductie.

Je kan ook een nieuw zwangerschapskwaaltje toevoegen aan je lijstje: kramp in je kuiten. Dit is een teken dat je benen oververmoeid zijn of dat je misschien last krijgt van spataderen. Deze krampen zijn makkelijk op te lossen door stretchoefeningen! Ook een massage kan wonderen doen.

mulyadi-S4V9R6Bo8Nk-unsplash
" a baby is a little bit of heaven "

Onze tips

Aangezien jij als vrouw de zwangerschap ervaart is het belangrijk om je partner er zoveel mogelijk bij te betrekken. Daarom raden we aan dat jullie eens goed praten over jullie angsten, dromen en wensen. Daarnaast kan je je partner vragen om mee te gaan naar belangrijke afspraakjes zoals de vroedvrouw of de gynaecoloog.

Ook al kies je ervoor om je baby’tje de eerste weken of maanden bij jou in de kamer te laten slapen, is het geen slecht idee om al op zoek te gaan naar babykamertjes. Je kan je vrije tijd dus goed gebruiken om praktische zaken in orde te brengen.

Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief

blogs over zwangerschap

doula, sofie lobbens, podcast

Podcast #33 De meerwaarde van een doula bij je bevalling

Een doula biedt naast emotionele ook fysieke ondersteuning tijdens de zwangerschap en bij de bevalling van je kindje. Kom hier meer te weten.

Mamablog: mijn zwangerschapsverhaal

Mama Jessie moest even wachten op haar droom van een kindje en werd tijdens haar zwangerschap af en toe wakker geschud door bloedverlies.

gezonde voeding, levensstijl, zwanger, tips

5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap

Wat kan je als zwangere vrouw allemaal doen om een gezonde levensstijl te behouden tijdens je zwangerschap? Lees de tips van experte Laura

ultieme zwangerschapsgids Onder mama's

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

test