Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 15 weken zwanger

15 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 15 weken zwanger

15 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de vijftiende week van je zwangerschap.

Baby

Tijdens de vijftiende week van de zwangerschap krijgt je baby’tje een laagje donshaartjes en een witte substantie ook wel vernix genoemd over zijn volledige lichaampje. De haartjes zorgen ervoor dat je baby warm krijgt en de witte substantie beschermt het huidje tegen het vruchtwater. De huid van je baby’tje blijft wel superdun, waardoor je de ontwikkelende bloedvaatjes er dwars doorheen kan zien. Moest je deze week een röntgenfoto maken, zou het skelet van je kleintje zichtbaar zijn.

Ik ben 10,2 cm groot, dat is zo groot als een peer en weeg 71 gram.

Mama

Jouw buikje zal als maar meer blijven groeien, en dat is gezond want dat hoort zo! Normaal gezien zou je vanaf deze vijftiende week van je zwangerschap een halve kilo moeten bijkomen. Is dit bij jou niet het geval? Dan vraag je best raad aan je arts of verloskundige. Doordat je buik blijft groeien en daardoor het onderliggende weefsel wordt uitgetrokken, kan je last krijgen van striemen. Tip, door olie te smeren op deze plaatsen zal het minder zichtbaar worden.

Het is mogelijk dat je enkels en voeten gaan opzwellen, dat komt doordat je vocht naar beneden zakt. Zoveel mogelijk met je benen omhoog zitten kan enorm helpen!

week 15 zwanger zwangerschapskalender
" let me love you "

Onze tips

Heb jij toch wat praktische vragen of wil jij al wat dingen oefenen voor de baby arriveert? Dan kan je jou altijd inschrijven in een zwangerschapscursus! De meeste cursussen beginnen tijdens de 25ste week van je zwangerschap dus je hebt wel nog even tijd om je in te schrijven.

Wat mag je wel of niet eten?

Er is één gouden regel tijdens je zwangerschap: gezond en gevarieerd eten. Alles wat jij als mama zal eten heeft telkens een invloed op de gezonde ontwikkeling van je baby’tje. Niet enkel jouw lichaam heeft de nodige voedingsstoffen nodig, ook dat kleine ukje in jouw buik heeft bouwstoffen nodig om te kunnen groeien. Daarom is het dus extra belangrijk om op jouw voeding te letten en een gezond eetpatroon voorop te plaatsen gedurende de periode van je zwangerschap

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

Noppies voedingsbh

Wat stop je in je vluchttas? Dit moet zeker mee naar het ziekenhuis!

Wat neem je allemaal mee naar het ziekenhuis of bevalcentrum? Hieronder enkele essentiële spullen die je zeker niet mag vergeten!

Zwanger bloedsuikerspiegel, Natalie van den broeck

De invloed van gezonde voeding op je bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heeft wat je eet heeft een rechtstreekse invloed op je eigen gezondheid en welzijn, alsook op de ontwikkeling van die kleine spruit in j...

onderwaterbevalling, badbevalling, geboorte, arbeid

Een onderwaterbevalling: de voordelen van bevallen in bad

Hierbij alvast de belangrijkste voordelen én de voorwaarden om in bad te mogen bevallen.