Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 13 weken zwanger

13 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 13 weken zwanger

13 weken zwanger

Say hello to trimester twee! Fantastisch nieuws, want dit trimester is vaak de prettigste periode van je zwangerschap!

 

Baby

De belofte van lachen, huilen en de allereerste woordjes begint in de dertiende week van je zwangerschap door de ontwikkeling van de stembanden.

Terwijl je baby’tje oogjes heeft gekregen, zijn ze niet open. De oogleden zijn dichtgesmolten om die kleine gluurders te beschermen terwijl ze zich blijven ontwikkelen.

Tijdens deze week ontwikkelt de maag zich van je baby’tje. Om later correct voedsel te kunnen verteren oefent het spijsverteringstelsel reeds de samentrekkingen.

Je baby’tje is nu zo goed als compleet en zal enkel nog maar groter worden! Deze week begint hij zijn ledematen te bewegen waaronder zijn benen, armen en handen. Het is mogelijk dat hij zijn navelstreng vastneemt maar dat kan zeker geen kwaad aangezien een navelstreng enorm sterk is.

Ik ben 7,6 cm groot, dat is zo groot als een pruim en weeg 27,2 gram.

Mama

In je dertiende week zwangerschap zal je jou wel echt zwanger voelen, dit komt doordat  je baby’tje druk bezig is met groeien. Hierdoor zal jij wel enkele nieuwe zwangerschapskwaaltjes ondervinden zoals rugpijn of brandend maagzuur. Doordat je baby’tje als maar groeit, zal er als maar meer druk komen op je blaas waardoor je vaker zal moeten plassen.

Doordat je lichaam al die zwangerschapshormonen aanmaakt zal je huid gaan glanzen, je nagels sterker worden en je haar wordt voller!

week 13 zwanger zwangerschapskalender
" such a big miracle "

Onze tips

Ben jij een werkend mamaatje? Dan vertel je je werkgever het beste dat je zwanger bent. Zo heeft die genoeg tijd om een vervanger te zoeken en rekening te houden met jou. Voel je je hier nog niet prettig bij? Dan heb je nog eventjes tijd, wettelijk gezien moet je je zwangerschap maar 8 weken voor je zwangerschapsverlof melden.

5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap

Zwangerschapscravings, de ene vrouw heeft er last van en de andere niet:. Zin in de meest rare (lees: vaak ongezondste) dingen die je voor je zwangerschap niet at of waar je absoluut nooit door getriggerd werd. Probeer dit op te vangen door gezonde alternatieven. Lees verder in de blog voor meer tips van healthy lifestyle coach.

onder mama's zwangerschapsboek

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

Nieuwsbrief onder mama's

Schrijf je in op de nieuwsbrief

En ontvang 1 keer per week een mail met content zoals blogs, giveaways

en podcasts van zwangerschapswens tot kindertijd

blogs over zwangerschap

Noppies voedingsbh

Wat stop je in je vluchttas? Dit moet zeker mee naar het ziekenhuis!

Wat neem je allemaal mee naar het ziekenhuis of bevalcentrum? Hieronder enkele essentiële spullen die je zeker niet mag vergeten!

Zwanger bloedsuikerspiegel, Natalie van den broeck

De invloed van gezonde voeding op je bloedsuikerspiegel tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heeft wat je eet heeft een rechtstreekse invloed op je eigen gezondheid en welzijn, alsook op de ontwikkeling van die kleine spruit in j...

onderwaterbevalling, badbevalling, geboorte, arbeid

Een onderwaterbevalling: de voordelen van bevallen in bad

Hierbij alvast de belangrijkste voordelen én de voorwaarden om in bad te mogen bevallen.