Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 13 weken zwanger

13 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 13 weken zwanger

13 weken zwanger

Say hello to trimester twee! Fantastisch nieuws, want dit trimester is vaak de prettigste periode van je zwangerschap!

 

Baby

De belofte van lachen, huilen en de allereerste woordjes begint in de dertiende week van je zwangerschap door de ontwikkeling van de stembanden.

Terwijl je baby’tje oogjes heeft gekregen, zijn ze niet open. De oogleden zijn dichtgesmolten om die kleine gluurders te beschermen terwijl ze zich blijven ontwikkelen.

Tijdens deze week ontwikkelt de maag zich van je baby’tje. Om later correct voedsel te kunnen verteren oefent het spijsverteringstelsel reeds de samentrekkingen.

Je baby’tje is nu zo goed als compleet en zal enkel nog maar groter worden! Deze week begint hij zijn ledematen te bewegen waaronder zijn benen, armen en handen. Het is mogelijk dat hij zijn navelstreng vastneemt maar dat kan zeker geen kwaad aangezien een navelstreng enorm sterk is.

Ik ben 7,6 cm groot, dat is zo groot als een pruim en weeg 27,2 gram.

Mama

In je dertiende week zwangerschap zal je jou wel echt zwanger voelen, dit komt doordat  je baby’tje druk bezig is met groeien. Hierdoor zal jij wel enkele nieuwe zwangerschapskwaaltjes ondervinden zoals rugpijn of brandend maagzuur. Doordat je baby’tje als maar groeit, zal er als maar meer druk komen op je blaas waardoor je vaker zal moeten plassen.

Doordat je lichaam al die zwangerschapshormonen aanmaakt zal je huid gaan glanzen, je nagels sterker worden en je haar wordt voller!

" such a big miracle "

Onze tips

Ben jij een werkend mamaatje? Dan vertel je je werkgever het beste dat je zwanger bent. Zo heeft die genoeg tijd om een vervanger te zoeken en rekening te houden met jou. Voel je je hier nog niet prettig bij? Dan heb je nog eventjes tijd, wettelijk gezien moet je je zwangerschap maar 8 weken voor je zwangerschapsverlof melden.

Praat met andere zwangere mama’s

Op het forum van Onder mama’s kan je in gesprek gaan met andere mama’s die zwanger zijn. Praat over de zwangerschapskwaaltjes en over het geluk om mama te worden. Bespreek zowel de roze wolk als de moeilijkheden. Want je staat er niet alleen voor! Maak jezelf lid van een geboorteclub en kom in contact met mama’s die voor dezelfde periode zijn uitgerekend.

Onder mama's forum geboorteclub mama's papa's baby zwanger zwangerschapskalender
Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief

blogs over zwangerschap

huidverzorging, zwangerschap

Huidverzorging tijdens en na de zwangerschap

De juiste huidverzorgingsproducten vinden kan best een aardige tijd duren. Zeker tijdens en na een zwangerschap is het belangrijk om rekening te houden met bepa...

vezels, zwangerschap

De voordelen van vezels tijdens de zwangerschap

In deze blog lees je meer over het belang van vezels tijdens de zwangerschap.

Natuurlijke hulpmiddelen bij zwangerschapskwaaltjes

Natuurlijke hulpmiddelen en tips bij zwangerschapskwaaltjes: misselijkheid, zuuroprisping, constipatie, aambeien, rugpijn of bekkenlast.

ultieme zwangerschapsgids Onder mama's

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer