Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 11 weken zwanger

11 weken zwanger

Home » Zwanger » Zwangerschap » Zwangerschapskalender » 11 weken zwanger

11 weken zwanger

In deze zwangerschapskalender kom je te weten wat er jou te wachten staat tijdens de elfde week van je zwangerschap.

Baby

Dag handjes en voetjes met zwemvliezen. De vingers en tenen van je kleintje komen in de elfde week van de zwangerschap uit elkaar en zien eruit als echte baby-onderdelen. Vingernagel- en teennagelbedden beginnen zich ook te ontwikkelen.

Vanaf deze week zal het geslacht van je baby’tje zichtbaar zijn aan de buitenkant, maar toch is het zeer moeilijk op de echografie! Je kan wel altijd een gokje wagen op basis van de nub-theorie.

Je baby’tje ligt voor deze theorie het beste plat op de rug met de beentjes opgetrokken. Bovendien moet hij ook met de rechterkant naar de echografie toe liggen.

Maar hoe werkt deze theorie? In het begin van de zwangerschap ontwikkelen beide geslachten zich op dezelfde manier. Een bobbeltje (= nub in het Engels) wordt gevormd aan de buitenkant en afhankelijk van de hoek van dit bobbeltje, kan je voorspellen of je een meisje of een jongen krijgt. Staat het bobbeltje in een hoek van 30° of groter ten opzichte van de ruggengraat? Dan krijg je waarschijnlijk een jongetje. Is dat niet het geval? Dan wordt het een meisje! Vraag zeker raad aan je verloskundige indien je hier meer informatie over wilt.

Ik ben 4,8 cm groot, dat is zo groot als een spruit en weeg 7,5 gram.

Mama

Goed nieuws voor jou tijdens je elfde zwangerschapsweek! De misselijkheid zal beginnen afnemen en je kan zelfs energieker worden!

Jij en je partner krijgen deze week een kans om een combinatietest te laten uitvoeren. Tijdens deze test wordt onderzocht of je baby’tje een verhoogde kans heeft op het Downsyndroom en deze bestaat uit 2 delen:

  • Een bloedonderzoek bij de moeder tussen week 9 en week 14
  • Een nekplooimeting bij de foetus via echo tussen week 11 en week 14

Via een termijnecho wordt er nagegaan hoeveel weken je al zwanger bent. Tussen week 10 en 14 is de beste periode om deze echo te maken aangezien elke foetus tot deze periode hetzelfde groeit.

" you're my definition of perfect"

Onze tips

Vooraleer je een combinatietest laat afnemen is het belangrijk om dit even te bespreken met je partner.  Zo zijn jullie zeker op dezelfde golflengte en kunnen jullie jullie wensen en angsten bespreken. Het brengt jullie zeker en vast dichter bij elkaar!

Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief

blogs over zwangerschap

doula, sofie lobbens, podcast

Podcast #33 De meerwaarde van een doula bij je bevalling

Een doula biedt naast emotionele ook fysieke ondersteuning tijdens de zwangerschap en bij de bevalling van je kindje. Kom hier meer te weten.

Mamablog: mijn zwangerschapsverhaal

Mama Jessie moest even wachten op haar droom van een kindje en werd tijdens haar zwangerschap af en toe wakker geschud door bloedverlies.

gezonde voeding, levensstijl, zwanger, tips

5 tips voor een gezonde levensstijl tijdens je zwangerschap

Wat kan je als zwangere vrouw allemaal doen om een gezonde levensstijl te behouden tijdens je zwangerschap? Lees de tips van experte Laura

ultieme zwangerschapsgids Onder mama's

Onder mama’s boek

Wat niemand je ooit vertelde over het prille moederschap.

In deze warme zwangerschapsgids wordt geen grote vraag geschuwd. Zal ik veranderen als vrouw en partner? Angsten en opperst geluk, auteur Sonia Pypaert durft ze te bespreken, antwoorden te bieden en deelt haar kennis over babybedjes, draagdoeken en kinderwagens.

Een boek vol wijsheid en troost, praktisch en psychologisch, maar vooral met verwondering over de onmetelijke schoonheid van een baby in je leven. Lees meer

test