Home » Kinderwens » Zwanger worden » Ovulatie

Ovulatie

Home » Kinderwens » Zwanger worden » Ovulatie

Jouw ovulatie berekenen

Een ovulatietest brengt voor veel vrouwen meer duidelijkheid in hun menstruatiecyclus. De test kan immers hét moment aangeven om te vrijen wanneer je absoluut zwanger wil worden. Geef hieronder de eerste dag van jouw laatste menstruatie in, de lengte van jouw gemiddelde cyclus en bereken jouw meest vruchtbare dagen!Meer weten over de ovulatietest

Eisprong

De ovulatie, ook wel eisprong genoemd, is het moment waarop de rijpe eicel vrijkomt uit de eierstok. Gemiddeld genomen vindt de eisprong ongeveer 14 dagen voor de eerstvolgende menstruatie plaats. De dagen rond de ovulatie, ben je het meest vruchtbaar.

Ovulatiesymptomen

De dagen rond de eisprong, merken sommige vrouwen veranderingen op in hun lichaam, dit kunnen ovulatiesymptomen zijn. Zo kunnen een hogere lichaamstemperatuur, pijnlijke borsten en veranderend slijm uit de baarmoederhals indicatoren zijn dat je aan het ovuleren bent. Wil je zekerheid over je ovulatie, dan opteer je best voor een ovulatietest.

De ovulatietest

De ovulatietest is een urinetest die de aanwezigheid van het luteïniserend hormoon (LH) meet. Twee dagen voordat de eisprong in je lichaam plaatsvindt, is de aanwezigheid van het hormoon het hoogst. Dit wordt ook wel de LH-piek genoemd.

Geeft de test een positief resultaat, dan bevind je je in jouw twee meest vruchtbare dagen. Wil je zwanger worden, dan zijn dit de beste dagen om te vrijen met je partner.

Wanneer een ovulatietest doen?

Vooraleer je begint met testen, is het van belang te weten hoe lang je menstruatiecyclus duurt. Wil je dit bepalen, dan tel je vanaf de eerste dag dat je menstrueert tot de dag waarop je opnieuw ongesteld wordt. Gemiddeld genomen is dit 28 dagen.

Regelmatige cyclus

Heb je een regelmatige cyclus, dan begin je 17 dagen voor je volgende menstruatie met testen. Test dagelijks tot het moment dat hij positief is of tot je zeker bent dat je een ovulatie gemist hebt. Om een representatief resultaat te bekomen, test je best elke dag op hetzelfde tijdstip. Je kan hier een gewoonte van maken, bijvoorbeeld wanneer je thuiskomt van je werk.

Onregelmatige cyclus

Menstrueer je nogal onregelmatig, dan is de kans groot dat je de LH-piek mist. Ga daarom uit van de kortste cyclus van het afgelopen half jaar en begin eerder met testen, zo minimaliseer je de kans dat je de ovulatie mist. Valt je cyclus toch langer uit, dan heb je wel meer testen nodig. Maar alles voor een klein spruitje, toch?

Tips bij ovulatietest

Wij geven graag enkele tips mee voor het testen tijdens je ovulatie.

Wist je bijvoorbeeld dat…

  • … je best twee keer per dag een ovulatietest uitvoert? Een keer in de voormiddag en een keer in de namiddag. Doordat sommige vrouwen een korte LH-piek hebben, bestaat de kans dat je de piek net mist bij één test per dag.
  • … je de test het beste in de verpakking bewaart tot je hem gebruikt? Door de verpakking op voorhand open te maken, kan er al vocht uit de lucht op het teststrookje terechtkomen. Dit kan zorgen voor niet-representatieve resultaten.
  • … je best altijd de bijsluiter leest? Zeker wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, kan het lezen van de bijsluiter meer duidelijkheid scheppen over het correct gebruik.
  • … je meestal binnen de 3 minuten het resultaat van de test kent?
  • … je best altijd de houdbaarheidsdatum van je test controleert? De meeste testen zijn een of twee jaar houdbaar maar eens vervallen, kan de uitslag minder betrouwbaar zijn.

Ovulatiesymptomen

Wanneer je als vrouw zwanger wil raken, is het interessant om meer inzicht te krijgen in jouw menstruele cyclus en wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Je kan deze aan de hand van een ovulatietest vastleggen maar je kan tussen dag 11 en 16 van jouw menstruatiecyclus ook last krijgen van ovulatiesymptomen. Dan voel je lichte veranderingen in jouw lichaam zoals verandering in afscheiding, temperatuur en gevoeligheid van de borsten. Wij hebben alle symptomen alvast voor jou opgelijst.

ovulatie - vruchtbare dagen - tips zwanger worden - vroedvrouw - wanneer vrijen
Tips voor mama's en papa's om natuurlijk zwanger te worden

Advies bij zwanger worden

Jij en je partner hebben een kinderwens en willen zwanger raken. Om zwanger te worden is het belangrijk om te leren houden van je lichaam, jezelf te accepteren. Het is essentieel om je naast mentaal ook fysiek voor te bereiden op zwanger worden. Leer ook je lichaam kennen zodat je jouw menstruatiecyclus leert kennen en jouw vruchtbare dagen kan berekenen.  Wij geven jou alvast enkele tips mee:

Praat met andere mama’s over je kinderwens

Jij en je partner willen graag kinderen en als vrouw bereid je jou graag voor op deze stap. Ga in gesprek op het forum met andere mama’s en ondersteun elkaar met tips en ervaringen over jullie kinderwens en zwangerschapsproces. Praat over de gelukjes maar ook over de moeilijkheden, als het even wat minder vlot gaat of jullie hulp zoeken. Want je staat er niet alleen voor!

ovulatie - zwanger worden - eisprong - forum - kinderwen - mama

Nieuw op de blog

onvervulde kinderwens onder mama's

Mamablog: wanneer zal ik zwanger zijn?

Deze anonieme mama vertelt haar verhaal over het moeilijke traject naar een kindje, een zwangerschap die steeds uitblijft.

zwangerschapsverhaal onder mama's

Mamablog: de weg naar mijn prachtige dochter

Mama Lore vertelt haar verhaal over hoe ze opnieuw zwanger werd met IVF na een miskraam en nu een prachtige dochter heeft.

zwanger met 1 eierstok onder mama's

Mamablog: zwanger worden met 1 eierstok

Lees het verhaal van een mama die zwanger werd via ICSI met maar 1 eierstok.

  • 1
  • 2
  • 5
Zwangerschap - echo - baby

Schrijf je in op de nieuwsbrief