Home » Zwanger! » Een kindje onderweg? Vijf onmisbare tips voor aanstaande mama’s

Een kindje onderweg? Vijf onmisbare tips voor aanstaande mama’s

Je staat op het punt om mama te worden en dat brengt sowieso een heleboel gevoelens met zich mee. Soms voel je je blij en opgewonden, soms angstig en onzeker. Je wordt heen en weer geslingerd tussen je hormonen, 101 meningen van je omgeving, je eigen zorgen en vraagtekens… Hoog tijd om even de balans op te maken van dit nieuwe, prachtige avontuur dat net gestart is.

Sommige aanstaande mama’s zullen zich al vanaf het begin van hun zwangerschap heel wat vragen stellen, terwijl anderen dat pas doen naar het einde van de zwangerschap toe. Of je nu deel uitmaakt van de eerste of de tweede groep, je wordt graag gerustgesteld, niet?

Wat moet je allemaal in orde brengen?

1. Vraag je startbedrag aan

Dankzij je uitbetaler van het Groeipakket, krijg je bij de geboorte van je kindje een financieel duwtje in de rug. Er wordt een bepaalde som op je rekening gestort die jou en je kind vanaf dag één kan helpen om een plekje te vinden in de maatschappij. Je kan het startbedrag al aanvragen vanaf dat je 6 maand zwanger bent. Start hier alvast jouw aanvraag.

2. Schakel kraamhulp in

De eerste weken na je bevalling zijn een hele aanpassing. Kraamzorg helpt jou om te herstellen en je baby te leren kennen. Bij de thuiskomst van je nieuwe gezinslid, breekt voor jullie een speciale periode aan: de kraamtijd.

In deze periode, die tot rond 3 maand duurt, ben jij volop aan het herstellen van de zware inspanning die je geleverd hebt. Tegelijk ervaart je baby het leven op een totaal nieuwe manier en moet hij wennen aan de geluiden, geuren… van de buitenwereld. Ook de rest van het gezin moet zijn evenwicht opnieuw zoeken. Je partner moet een nieuwe rol opnemen, andere kinderen krijgen er een broertje of zusje bij…

Deze eerste maanden hebben jullie ongetwijfeld nood aan extra rust terwijl er tegelijkertijd extra werk bij komt kijken! Kraamzorg maakt het jullie makkelijker om terug een nieuw evenwicht te vinden en te genieten van dat jonge leven.

3. Maak een geboortelijst

“Een kind kost een huis” hoor je wel eens zeggen. En inderdaad, opvang, luiers, voeding, speelgoed… het kan allemaal een flinke hap uit je budget nemen. Winkels die je geboortelijsten presenteren, zoals the baby’s corner, hebben vaak een goedkoop en duurder alternatief, waardoor je altijd zelf kan kiezen hoeveel je exact aan een product wil geven zonder een fortuin te spenderen aan je babyuitzet.

4. Breng je werkgever op de hoogte

Er bestaan verschillende verlofstelsels die werkende ouders de kans geven om te genieten van meer leuke momenten met het hele gezin. Er zijn er twee belangrijke: ouderschapsverlof en tijdskrediet.

5. Zorg vooral goed voor jezelf

Tijdens je zwangerschap is je waarschijnlijk talloze keren aangeraden om rust te nemen en vooral goed voor jezelf te zorgen. Ook na je bevalling is dit erg belangrijk. Op het vliegtuig geldt de regel: in nood, zet dan eerst zelf het zuurstofmasker op, daarna bij de kinderen. Je kunt je kind beter bijstaan als je eerst zelf in je basisbehoeftes voorziet.


groeipakket infino

Infino, uitbetalingsactor (het vroege kinderbijslagfonds) heet jullie welkom. En met ‘jullie’ bedoelen we natuurlijk in de eerste plaats jouw kind of kinderen. Wat ons elke dag opnieuw motiveert: elk kind, zonder onderscheid, helpen groeien in het leven en in de samenleving. Daarnaast willen we ook zoveel mogelijk jullie, de ouders, een steuntje in de rug geven. Met een vlotte en stipte uitbetaling van het Groeipakket (het vroegere kinderbijslag) en andere toelagen, maar ook met onze jarenlange expertise en onze levenservaring.Deel deze post